Eerste generatie Molukkers in Huizen herdacht: ‘6 maanden zijn inmiddels 73 jaar geworden’

Door Erik Bootsman

Het is precies 73 jaar geleden dat de eerste Molukkers aankwamen in Huizen. Het schip MS Kota Inten vertrok op 20 februari uit Surabaya met de eerste groep en kwam aan in Rotterdam. De eerste generatie en hun gezinnen kregen onder andere Kamp Almere in Huizen toegewezen als tijdelijk verblijfplaats. Maar tijdelijk is het nooit geworden. Deze eerste generatie Molukkers in Huizen is donderdag herdacht. 

Tegenwoordig wordt binnen de Molukse gemeenschap de aankomstdatum van 21 maart als een markering gezien van de Molukse geschiedenis in Nederland. In Huizen wordt dat op twee plaatsen herdacht. Bij het herdenkingspaneel aan de Oude Bussumerweg, bij de voormalige ingang van Kamp Almere, en bij het herinneringsmonument aan de Gemeenlandslaan. Op beide plekken wordt een minuut stilte in acht genomen. “Ter nagedachtenis aan en uit respect voor de eerste generatie Molukkers”, vertelt Rudi Sabander van de Stichting 60 jaar Molukkers Huizen.

Zo’n driehonderd volwassenen en kinderen kwamen op 21 maart 1951 in Kamp Almere terecht, een woonoord aan de Oud Bussummerweg in Huizen. Sinds enkele jaren wordt deze gebeurtenis één keer per jaar herdacht. 

Hilversum

Ook in Hilversum vind jaarlijks een kleine herdenkingsplechtigheid plaats. Deze wordt gehouden op de Noorderbegraafplaats. Hier liggen 9 Molukse marinemannen begraven en is er een monument ter nagedachtenis.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.