Eens maar nooit weer: Huizen gaat niet meer wachten met verkiezingsuitslag na kritiek

Door Ingmar Meijer

Dat Huizen bewust lang heeft gewacht met het bekendmaken van de voorlopige uitslag van de verkiezingen is eens maar nooit weer geweest. Dat Huizen bij één van de laatste gemeenten hoorde, is niet lekker gevallen bij de politiek en daar heeft de raad nu ook een stokje voor gestoken. “We willen niet weer twee dagen wachten”, klonk het afgelopen week.

Dat de gemeente Huizen later zou zijn met de voorlopige uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen was overigens vooraf netjes gedeeld. Een dag voor de verkiezingen werd al gemeld dat de cijfers in de loop van de dag na de verkiezingen zouden komen .

Zorgvuldigheid boven snelheid, was het motto. Dat moest de leden van de stembureaus tijd en ruimte geven om de klus goed te klaren. Het verkiezingsproces moest soepel en uitvoerbaar blijven, luidde in het kort de uitleg. 

Niet in zo’n lijstje

Maar het wachten op de voorlopige uitslag duurde naar de zin van menig Huizer politicus te lang. VVD-fractievoorzitter Erwin Ormel uitte op die donderdag  al zijn ongenoegen. “In dit soort lijstjes wil je als gemeente niet staan”, deelde hij op social media. Daarmee verwees hij naar het nieuws van die ochtend waar de uitslag van negen gemeenten ontbrak.

 

 

De VVD’er stelde vervolgens vragen aan burgemeester Niek Meijer in een eerdere politieke vergadering. Tijdens die bijeenkomst zegde de burgervader toe om het verkiezingsproces te evalueren.

Dat tegen het licht houden, vinden de meeste politieke partijen een prima plan, maar voor een aantal is het belangrijker dat Huizen gewoon op de verkiezingsavond zelf met een voorlopige uitslag komt. Om dat te bewerkstelligen dienden SGP, VVD, Leefbaar Huizen, Dorpsbelang Huizen en Transparant Huizen een voorstel in. 

Gezien de al verkregen informatie zou dit ook geen probleem moeten zijn, meenden de indieners van de motie. Meijer had immers al verklaard dat de stemmen geteld waren, hertellingen niet nodig waren en alle mensen op de stembureaus om 1.30 uur zijn weggegaan. Wat houdt de gemeente dan nog tegen een voorlopige uitslag door te geven?

De drie O’s

Het voorstel leidde tot wat irritatie bij de burgemeester. Het verkiezingsproces was al uitgebreid aan de orde gekomen tijdens de commissievergadering. Daarnaast heeft hij beloofd om met een evaluatie te komen met bestuurlijke duiding. Dit voorstel dwarsboomt dat proces. Volgens Meijer was er dan ook sprake van de drie O’s: onnodig, overbodig en ontijdig. 

Uiteindelijk kwam de aap het duidelijkst uit de mouw van Leefbaar Huizen en Dorpsbelangen Huizen. Voor hen hoeft zo’n terugblik helemaal niet. Zij willen gewoon dat de gemeente op de avond zelf, net zoals altijd, met de voorlopige verkiezingsuitslag komt. Punt uit.  

Met de krapst mogelijke meerderheid heeft de gemeenteraad het voorstel aangenomen: dertien voor, twaalf tegen. Daardoor moet Huizen niet nog eens tot de ‘verkiezingsuitslagenlachertjes’ behoren. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.