Een gevoelig thema in het Gooi: verwarde mensen

Door NH Gooi

Moeten we verwarde personen op straat gewoon maar accepteren of gaan we op zoek naar een oplossing? Dat is de vraag op tafel deze maand bij Gooise Hangijzers. Wethouder Bescherming en Opvang Gerben van Voorden doet in de talkshow een oproep aan alle samenwerkende partners in de regio. “Wat we nodig in onze regio is een tweede ‘Keerpunt Zuid’ en een tweede ‘In Between Places’. En snel.”

In het Gooi is er een licht dalende trend waarneembaar van het aantal meldingen van verwarde personen. Desondanks voelt het voor de samenleving alsof er steeds meer mensen met psychische problematiek en andere problemen op straat rondhangen. Dat geeft mensen een onveilig en machteloos gevoel.

Door bezuinigingen in de GGZ moeten mensen die hulp nodig hebben, vaak ook lang wachten. Ze worden uit huis gezet omdat ze ernstige overlast veroorzaken en komen dan op straat of in het dak- en thuislozentehuis De Cocon in Hilversum terecht. 

Oplossing

In het Gooi is een groep van twintig mensen in beeld die dusdanig veel overlast veroorzaken vanuit hun verslaving- of psychische problematiek. Daar wil Van Voorden in samenwerking met zorgmanager Harro Koeleman van Kwintes op korte termijn een oplossing voor vinden.

“Ik doe aan deze tafel een dringende oproep om met elkaar te zoeken naar een nieuwe locatie voor een tweede Keerpunt Zuid waar ‘overlastgevende zorgmijders’ wonen en een tweede ‘In Between Places’, een plek waar mensen onder begeleiding tijdelijk kunnen wonen”, aldus de Hilversumse wethouder.

Aan tafel

Aan de talkshowtafel zijn ook Nanny Blank, initiaitiefneemster van de dagbesteding bij Fort Werk IV in Bussum en Bianca Verweij, consulent bij Arbeid Training Centrum Gooi en Vechtstreek te gast. Ook is Verweij in Hilversum bekend als raadslid van de SP.

Verweij en Blank vertellen in deze aflevering hoe zij vanuit hun expertise verwarde personen proberen te ondersteunen. Verweij maakt zich grote zorgen over de bezuinigingen in de GGZ.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.