Eemnessers zetten opblaascafé neer op plek waar ze al jaren een café willen beginnen

Door NH Gooi

Er is een kerk, een slagerij, een juffrouw op de fiets, maar één belangrijke voorziening ontbreekt nog altijd in Eemnes: een kroeg. En dat terwijl er al jaren door Eemnessers voor gestreden wordt. Afgelopen weekend werd nog maar eens actie gevoerd voor de komst van een eigen bar. 

Een groep Eemnessers zetten een opblaascafé neer aan de Eemnesservaartsteeg, de plek waar hun kroeg zou moeten komen. Na jaren van overleg zijn ze nog geen steek verder. “De provincie en de gemeente wijzen naar elkaar”, zo klinkt het. 

Vroeger had het dorp verschillende kroegen, maar sinds 2019 niet meer, vertelt Kees Rigter tegen RTV Utrecht. Dat is een groot gemis, vindt de Eemnesser die zich al jaren hard maakt voor een nieuwe café. “We hebben ruim 9000 inwoners, maar je kunt nergens een bakje koffie doen, een biertje halen. Er is een groep mensen die nu maar op straat hangt, die geen plekje heeft.”

Daarom kwam Rigter samen met een groep van zo’n vijftien mensen zo’n vier jaar geleden met het idee om een schaapskooi met horecagelegenheid te beginnen. Ondertussen zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd, maar de contacten met de gemeente en provincie lopen spaak, zegt Rigter. “De provincie zegt dat de gemeente met een plan moet komen, en de gemeente zegt dat de provincie sowieso nee gaat zeggen.”

Tekst gaat door onder de foto.

Buiten de bouwgrenzen

Het punt waar de plannen op vastlopen zijn de zogenoemde rode contouren: een door de provincie getrokken lijn tussen stad en groen. De beoogde locatie voor de schaapskooi valt hier net buiten en dat betekent dat er in principe niet gebouwd mag worden.

“Het zou mooi zijn als de provincie de contouren aanpast, het is alleen een streep op papier”, vindt Rigter. De schaapskooi een stuk opschuiven zodat die wel binnen de contouren past gaat niet. “Daar wonen mensen. Wij hebben al buren geprobeerd uit te kopen, maar niemand wil z’n woning verkopen”, legt Rigter uit. De Eemnesser zegt ook best open te staan voor een andere locatie. “Maar dan moet de gemeente wel een plek aanwijzen.”

De groep greep de kunstroute van afgelopen weekend nog maar eens aan om weer aandacht voor de schaapskooi te vragen. Op deze manier kunnen Eemnessers ook gelijk zien hoe het café er uit zou zien. “De reacties zijn erg positief, mensen hebben er zin in en vragen wanneer het open gaat.”

Petitie

Het opblaascafé is geen laatste wanhoopspoging, benadrukt Rigter. “We worden er wel moedeloos van, maar geven nooit op. We blijven net zo lang doorgaan tot we het hopelijk voor elkaar krijgen.”

De groep is eerder al met een petitie gestart. Dat loopt met 600 handtekeningen op de teller nog geen storm. Als de provincie en gemeente geen gehoor blijven geven is hij van plan om langs de deuren te gaan en zo meer handtekeningen op te halen. “Ik heb gehoord dat als je er 1.500 à 2.000 hebt, ze er wel wat mee moeten doen.”

Het opblaascafé werd ’s avonds weer weggehaald.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.