Drie buizerds losgelaten na verblijf in Vogelhospitaal Naarden

Door Stephan Roest

Drie buizerds zijn in de natuur losgelaten na een verblijf in Vogelhospitaal Naarden. Ze werden er drie weken geleden ziek binnengebracht, maar dankzij goede verzorging zijn ze weer op krachten gekomen. Hét bewijs dat een vogelasiel nut heeft want drie buizerds redden is niet niks. Natuurlijk Noord-Holland stond er met de neus bovenop.

Voordat de vogels worden vrijgelaten, worden ze eerst geringd. Dierenverzorger Lisa van der Staaij vangt de vogels en brengt ze naar Engbert van Oort die de vogels ringt. 

“Zo houden we bij welke vogels we hebben verzorgd, maar we kunnen ook volgen hoe het ze vergaat. Bij ons binnengebrachte en weer opgeknapte vogels duiken overal in het land op. Soms ook ver daarbuiten”, aldus Engbert. 

Tekst gaat verder na de foto

Eén van de buizerds heeft een zeer opvallende kleur: hij is bijna wit. “Hij of zij, dat is niet duidelijk te zien”, zegt Lisa. “Maar wat een beauty is het! Echt heel bijzonder.”

Tekst gaat verder na de foto

Er worden ook twee eenden geringd en een bijzondere vogel die je zelden zo dichtbij kan bekijken: een aalscholver. Lisa houdt hem goed vast.

“Deze pak ik ook bij de hals goed vast want anders bijt ‘ie je ongenadig in je vel. De haak aan het eind van zijn snavel zit daar zodat glibberige vissen niet ontsnappen. Maar mij doe ie ook zeer.”

Tekst gaat verder na de foto

De buizerds worden één voor één losgelaten. Zodra ze vrij zijn, vliegen ze naar de dichtstbijzijnde boom, rusten even en vliegen dan door de wijde wereld in.

“Dat blijft toch altijd een magisch moment”, zegt Lisa. “Ze komen zielig en verloren binnen en na weken of maanden zorg vliegen ze uit als trotse vogels. Daar doen we het voor.”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.