Doorstart failliete Huizer behangfabriek BNI ondanks interesse toch niet gelukt

Door Daan Visser

Een doorstart voor de bekende failliet verklaarde behangfabrikant BN International (BNI) uit Huizen zit er niet in. Dat schrijft curator Sander Schouten in zijn financieel verslag. Hij heeft onderzoek gedaan naar een mogelijke doorstart en de financiële staat van het bedrijf. Ondanks interesse van meerdere partijen is het toch niet gelukt om de behangfabriek nieuw leven in te blazen. 

In het verslag is te lezen dat diverse partijen zich bij de curator hebben gemeld. Zij zouden geïnteresseerd zijn in het overnemen van BNI, om zo voor een doorstart te zorgen. Vanwege de geheimhoudingsovereenkomst die de partijen moesten tekenen, is het niet duidelijk om hoeveel en welke bedrijven het gaat.

Maar na informatieve gesprekken en rondleidingen in de fabriek heeft de curator ‘geen (reële) biedingen’ ontvangen, waardoor het niet is gelukt om een doorstart te realiseren.

Wel zijn er biedingen ontvangen op losse machines, machinelijnen en voorraden die nog in de fabriek liggen. Maar ook daarvan is geen enkele verkoop nog gelukt. 

Ontslagen

In de enorme fabriek aan de Rokerijweg in Huizen zijn op dit moment ongeveer vijftien werknemers nog aan het werk. Het gaat hierbij met name om kantoorpersoneel die de curator Sander Schouten ondersteunen bij zijn werk. Ook zijn er enkele personeelsleden aan het werk om de overgebleven, volledig afgemaakte producten te verkopen. 

Dit aantal staat in schril contrast met de 121 personeelsleden die na het faillissement ontslagen zijn. Dit was volgens de curator echter noodzakelijk om ervoor te zorgen dat zij alsnog uitbetaald worden via het UWV en een voorschot konden krijgen op hun loon.

Oorzaak faillissement

De bekende behangfabrikant verkeerde al langer in zwaar weer en is in 2020 overgenomen door vastgoedbedrijf SVE Group. Toch kon het tij niet gekeerd worden voor BN International. “De financiële positie van BN International B.V. te Huizen is verslechterd doordat de beoogde omzet niet werd gerealiseerd”, zo valt te lezen in het verslag van de curator. 

“Enerzijds is de markt voor wandbekleding en boekomslagmateriaal aan krimp onderhevig en nemen orders af. Tegelijkertijd is BN International B.V. geconfronteerd met stijgende energiekosten. Diverse inspanningen om de onderneming op economisch verantwoorde wijze voor te zetten (…) zijn niet geslaagd. Uiteindelijk is een situatie ontstaan waarin BN International B.V. niet langer in staat is aan haar crediteuren te voldoen.”

Doek is gevallen

Uiteindelijk werd in november uitstel van betaling aangevraagd, kort daarna viel het doek voor BN International en werd het bedrijf door de rechtbank failliet verklaard. De aangestelde curator Schouten gaf later aan onderzoek te gaan doen naar een mogelijke doorstart, maar dat blijkt nu niet te mogen baten. 

In 1925 werd het bedrijf opgericht in Huizen. Het bedrijf was gespecialiseerd in behang en andere wandbekleding en opereerde internationaal vanuit het voormalige vissersdorp. Jarenlang stond het bedrijf bekend onder de naam Balamundi en heeft sinds de oprichting een grote naamsbekendheid gekregen in de regio. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.