In het water van de Laapersvijver in Hilversum is de besmettelijke bacterie botulisme geconstateerd. Hierdoor zijn meerdere eenden en vissen doodgegaan. De gemeente Hilversum plaatst informatieborden om mensen te waarschuwen, want de bacterie kan overgedragen worden op mensen en gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
Hoewel de gemeente laat weten dat er geen direct gevaar voor de buurt is, waarschuwen de geplaatste borden voor contact met dode dieren en watervogels. De bacterie kan namelijk overgedragen worden van (dode) dieren op mensen. Symptomen zijn onder anderen: slechter zien, moeilijk slikken of praten en diarree. Ook wordt afgeraden om honden in het water te laten zwemmen of ervan te laten drinken.
Watertemperatuur
De bacterie botulisme is het gevolg van een lange periode van droogte. De watertemperatuur stijgt, waardoor de bacterie vrij spel krijgt. Om dit te voorkomen moet de watertemperatuur onder de twintig graden komen.
Ook regenwater kan flinke invloed hebben op de bacterie. Na flinke regenbuien kan via het regenwaterriool extra vuil in de vijver komen, waardoor de bodem ophoopt en het water minder diep maakt. Ook dit heeft invloed op de temperatuur van het water en dus de bacterie.
Baggeren
Deze ophoping wordt vanaf 17 juli van de bodem gehaald door de gemeente om de watertemperatuur sneller te laten zakken. Dit is niet eerder mogelijk door het broedseizoen.