Deze nieuwe brandweerwagens moeten ’t Gooi beschermen tegen natuurbranden

Verslag streekredactie NHGooi/GooiTV: Daan Visser en Erwin Bakker.

 

Maar liefst vijf vonkelnieuwe brandweerwagens moeten ’t Gooi beschermen tegen natuurbranden. De kans op dit soort natuurbranden neemt toe, dus wil de Gooise brandweer daar klaar voor zijn. Vanmiddag kwamen de wagens ‘in actie’ op de Gooise heide. 

Deze voertuigen zijn gebaseerd op de voertuigen uit Zuid-Europa, waar de brandweer meer ervaring heeft met het blussen van natuurbranden. De verwachting is dat zulke natuurbranden door langdurige droogte ook steeds vaker in Nederland zullen plaatsvinden. 

Een bijkomend probleem in ’t Gooi is dat de natuur en bebouwing dicht bij elkaar liggen, wat bij natuurbranden een groot risico met zich meebrengt. Zo kan de brand bijvoorbeeld makkelijk overslaan. De Gooise brandweer wil met de nieuwe wagens zulke branden snel de kop indrukken. 

Waterkanonnen 

De wagens zijn met alle moderne technieken voorzien. Zo hebben ze maskers om lucht mee te kunnen filteren, is er een sprinklersysteem om zo dicht mogelijk bij de brand te kunnen komen en kan er met twee waterkanonnen geblust worden zonder de wagen uit te komen.

“De wagen beschikt over 3500 liter bluswater en ook nog een 500 liter water voor zelfprotectie. Het is echt heel efficiënt voor het bestrijden van natuurbranden”, vertellen de trotse Valentijn Honing en Michiel Verbree van de Brandweer Gooi & Vechtstreek. “Ook de overlevingskansen voor de bemanning worden met deze wagens vergroot.” 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.