De strijd om de kiezer: in Hilversum wordt tot het laatste moment nog driftig geflyerd

Het is in Hilversum op straat vandaag goed te merken dat we morgen naar de stembus gaan voor de Europese Parlementsverkiezingen. Er werd volop geflyerd door politieke partijen om de kiezer te overtuigen op hun partij te stemmen. De aandacht voor de verkiezingen blijkt bikkelhard nodig: vijf jaar geleden was de opkomst ook in Hilversum zeer laag.

Lara Sibbing, nummer 16 op de verkiezingslijst van de lijst GL-PVDA, flyert erop los. Al twee dagen staat ze vanaf 07.15 uur folders uit te delen op het Stationsplein in Hilversum. Ook Volt en D66 staan daar op hetzelfde moment folders uit te delen. Het is erg druk op het station en mensen lopen met haast het gebouw in.

Met een glimlach op het gezicht en een kort praatje delen Lara en haar collega’s de papiertjes langzaam uit. “Stemt u op mij?”, vraagt Lara aan sommige voorbijgangers. De ene persoon wijst het papiertje af en de andere pakt er met genoegen eentje aan. 

“Ik wil echt de spits even meepakken zodat we de meeste mensen kunnen bereiken en we aandacht kunnen vragen voor de verkiezingen. De Europese Parlementsverkiezingen spreken de mensen niet aan terwijl het wel belangrijk is wat er in Brussel bepaald wordt. Wij willen de mensen vooral ook activeren om te gaan stemmen. Op welke partij ze stemmen, mogen ze helemaal zelf weten. Als ze maar gaan stemmen”, zegt ze.

Een van de voorbijgangers met haast zegt dat ze niet zeker is over haar stem en dat ze het papiertje eigenlijk aannam voor de beleefdheid. Of zij überhaupt gaat stemmen, weet ze nog niet. Een andere voorbijganger roept “Mijn stem gaat al naar jullie uit” en wijst het papiertje vriendelijk af.

Meer kandidaten

Lara is niet de enige Gooise kandidaat waarop je morgen kunt stemmen. Ook Bussumer Bert Sonneveld voert al tijden campagne om naar ‘Brussel’ te gaan. Bert staat op plek twaalf van het CDA.

Tekst gaat door onder de foto.

Bert houdt acht wandelingen in heel Nederland voor mensen om met hem mee te lopen en om hem te spreken over de politiek. In Hilversum was hij te vinden bij de voorkant van het raadhuis om zijn wandeling te beginnen. De opkomst bij de wandeling was echter net als bij de Europese Parlementsverkiezingen niet denderend. 

“Het idee achter de wandeling is dat mensen met hun vragen over politiek bij mij terecht kunnen op een luchtige manier. Als je wandelt kijk je allebei recht vooruit, wat een stuk gemakkelijker communiceren is dan wanneer je recht tegenover elkaar zit. Bovendien wandel ik zelf toch al veel, dus mensen mogen gerust met mij meewandelen”, vertelt hij.

Tekst gaat door onder de foto.

Niet alleen lokale kandidaten voor Europa voerden vandaag campagne in ’t Gooi. Zo was Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet vandaag in Hilversum om campagne te voeren en de Hilversumse stemmen te winnen. 

De partij kwam met de ‘vrijheidskaravaan’. Vanaf het podium in het midden van het Marktplein spraken zij een groep mensen toe over hun standpunten en ideeën voor deze Europese Parlementsverkiezingen. 

Stemmen

Stemmen voor het Europees Parlement kan morgen de hele dag, van 07.30 tot 21.00 uur op tientallen stembureaus in de hele regio.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.