De Leeuwenpaal. Zo moet de nieuwe carpoolplaats langs de A27 bij Blaricum gaan heten

Door Erik Bootsman

Er wordt nog hard gewerkt aan de nieuwe capoolplaats aan de Stichtseweg bij Blaricum. Maar een naam is er al. ‘De Leeuwenpaal’ is een verwijzing naar een oude grenspaal die 200 meter verderop op de hoek van de Randweg Oost en de Stichtseweg staat.

Het idee voor de naam komt van de kleurijke Blaricummer Frans Ruijter. Als lid van de straatnamencommissie in Blaricum is hij zich bewust van historie van de plaats. De Leeuwenpaal staat op de grens van ’t Gooi en Het Sticht. De huidige grens van Utrecht en Noord Holland. De paal werd daar, aanvankelijk in een houten uitvoering, in 1351 neergezet.

Grensgeschillen

Er staan nu nog 23 van deze palen op de grens tussen de provincies, Ze werden geplaatst om grensgeschillen te voorkomen tussen het Bisdom Utrecht en het graafschap Holland. Die grens loopt nu nog steeds van de Leeuwenpaal in een rechte lijn langs de Gooiergracht richting de Domtoren in Utrecht.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
T-Mobile: In heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.