De zomervakantie is net begonnen in het noorden van Nederland. In vroeger tijden, toen de lucht nog vies was, ging dat even wat anders dan nu. Toen ontvluchtten de Amsterdammers in de zomer de benauwde stad om in de schone natuur van het Gooi op adem te komen. Voor gezinnen die het niet breed hadden en met kinderen vakantie wilden vieren, waren er ‘Amsterdamse campings en vakantiehuizen’ in het Gooi. Deze zijn nog overal in ’t Gooi te vinden.
Aan het begin van de 20e eeuw werd vakantie vieren populairder. Alleen kon niet iedereen zich dat veroorloven. In Amsterdam heerste nog behoorlijke armoede, waardoor gezinnen met kinderen in de zomer gebonden bleven aan de stad.
Gezonde vakantie
Om kinderen een gezondere vakantie te bieden, kwam in 1905 het initiatief van Amsterdamse onderwijzers om kroost van armlastige gezinnen als vakantie één dag buiten de stad aan te bieden. Dit leidde tot het Vakantie Kinder Feest (VKF), waarmee elk jaar duizenden bleekneusjes uit de stad een dag de groene natuur van het Gooi introkken.
Vanaf 1925 werden er zelfs driedaagse vakanties voor de kinderen georganiseerd. De overnachtingen vonden onder andere plaats in het Gustav Brieglebhuis in Valkeveen of Huize Erica in Huizen. De eerste was een initiatief van de naamgever, directeur van verffabrieken, die al jaren sponsor was van het VKF. Kindervriend Briegleb liet het huis in 1929 bouwen en in 1930 werd het al geopend.
Uitzicht op de Zuiderzee
Het Gustav Brieglebhuis ligt midden in de bossen en met een grote speelweide was het ideaal voor vakantie vierende kinderen. Huize Erica in Huizen is het voormalige kindertehuis van de Amsterdamse Lutherse Diaconessen Inrichting. Het werd in 1912 gebouwd maar later gesloopt en tegenwoordig staan er woningen. Je kon, door de hoge ligging, helemaal tot aan de Zuiderzee kijken. De naam van het “Ericaterrein”, natuurgebied van GNR, verwijst nog naar deze tijd.
Tekst gaat door onder de foto
Een ander vakantiehuis waar kinderen uit de hoofdstad terecht konden was het ‘vakantiehuis AZ25’, wat eigenlijk niet meer was dan een oude, gebruikte directiekeet. De motor achter dit project was Henk Lucassen, een woningbouwbestuurder. Hij gebruikte zijn relaties bij de socialistische gemeentelijke volkshuisvesting voor de aankoop van de oude directiekeet en verhuisde deze naar een stukje aangekochte grond in Valkeveen.
Vanaf de opening door de Naardense wethouder Smit in 1925 tot aan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog konden ook daar duizenden Amsterdamse kinderen spelen in de Gooische natuur en op het strand van de Zuiderzee.
Niet alleen voor kinderen was het Gooi een aantrekkelijke vakantieplek. Veel volwassenen wilden ook met hun gezin hun schaarse vrije tijd hier doorbrengen. In 1935 werd de Amsterdamse Kampeervereniging Kampgenot opgericht. Tegenwoordig komen hier nog steeds veel Amsterdammers maar je hoeft er niet vandaan te komen om er te mogen kamperen; wel zul je lid moeten worden.
‘Kampen’ in natuurgebied
De camping, die uiterlijk tot eind september staat, ligt op het terrein van het Goois Natuurreservaat bij de weg door Parrewijn in Huizen. Na september is het de bedoeling dat alle sporen van de camping in het natuurgebied zijn uitgewist, tot het volgende seizoen.
En van ‘kampgenot’ is het een klein bruggetje naar een ander kamp; De Fransche Kamp. De camping dankt zijn naam aan de troepeneenheid van koning Lodewijk de veertiende die daar een legerplaats opsloeg. Er zijn nog bunkers te vinden die uit die tijd stammen.
De gemeente Amsterdam kocht het terrein in 1932 van de vereniging van Erfgooiers en vestigde er een camping. Ook deze plek was bedoeld voor minder bedeelden die met hun kroost buiten de stad de zomer konden doorbrengen. In de wintermaanden wordt ook hier het hele terrein terug gegeven aan de natuur.