Dag des oordeels: Hilversumse verdachten van geweld op Mallorca en dood Carlo Heuvelman horen straf

Door Sjoerd Stoop

De zeven Hilversumse jongeren die verdacht worden van het zware geweld op het Spaanse eiland Mallorca tweeënhalfjaar geleden, horen vandaag tot welke straffen ze in hoger beroep veroordeeld worden. De ogen zijn vooral gericht op hoofdverdachte Sanil B. die als enige nog verdacht wordt van de doodslag op Carlo Heuvelman. De jonge Hilversummer hoorde afgelopen december in hoger beroep een celstraf van tien jaar tegen zich eisen. 

De uitspraak van het gerechtshof vanmiddag en de uiteindelijke straffen voor de zeven Hilversumse jongeren vormen het voorlopige eindpunt van een lang proces dat Hilversum, maar vooral ook de rest van Nederland, lang in haar greep hield. 

Het nieuws over de fatale uitgaansnacht op het Spaanse vakantie-eiland – waarbij zeker drie landgenoten zwaargewond raakten – zorgde direct voor heftige reacties. Toen één van die slachtoffers, de 27-jarige Carlo Heuvelman, een paar dagen later overleed aan de gevolgen van het geweld, liepen de emoties verder op. 

Zware straffen

Al snel werd bekend dat een groep Gooise jongeren verdacht wordt van het geweld. Het lijstje met hun namen en een video van de fatale uitgaansavond ging rond op social media.

Het leidde uiteindelijk tot de aanhouding van negen Hilversumse jongeren, waarvan er ruim een jaar geleden acht werden veroordeeld. De zwaarste straffen: zeven jaar voor hoofdverdachte Sanil B. en tweeënhalf jaar voor Hein B. en Mees T. die werden veroordeeld voor pogingen tot doodslag. 

De rechtbank rekende het de groep Hilversumse jongeren zwaar aan dat ze geen openheid van zaken hebben gegeven over de gewelddadigheden. Zo houden ze allemaal vol niet te weten wie er verantwoordelijk is voor de dood van Carlo; ze zeggen hem niet eens te hebben gezien. De jongeren bekennen alleen wat bewezen wordt door videobeelden, de rest ontkennen ze. 

Hoger beroep

Zeven verdachten tekenden – net als justitie – hoger beroep aan tegen de straffen. Het gerechtshof zette afgelopen najaar alles op alles om de hele waarheid rond het zware geweld op Mallorca en de dood van Carlo Heuvelman op tafel te krijgen, maar dat is niet gelukt. De groep bleef – tot frustratie van het hof en justitie – zwijgen over het dodelijke geweld tijdens de fatale uitgaansnacht. 

Hoofdverdachte Sanil B. hoorde wederom een zware straf tegen zich eisen en verdwijnt wat justitie betreft voor tien jaar achter de tralies. De bewijslast tegen hem is het zwaarst: naast dat B. door verschillende getuigen wordt aangewezen, werd er ook een dna-spoor van Carlo Heuvelman op zijn schoen gevonden. 

De zes andere verdachten zullen naar alle waarschijnlijkheid iets minder gespannen uitkijken naar de uitspraak vandaag. Als het hof vandaag de strafeis van justitie overneemt, hoeven ze niet terug naar de gevangenis. Hun strafeisen zijn deels voorwaardelijk: het onvoorwaardelijke deel hebben de verdachten al in voorarrest uitgezeten.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.