Dader fatale woningbrand Hilversum mag maanden uit cel om diploma te halen, nabestaanden geschokt

Door Noor van Scherpenzeel

De 22-jarige Wail El B., die vier jaar vastzit voor betrokkenheid bij een fatale woningbrand in Hilversum, mag vijf maanden uit de cel om zijn opleiding tot loodgieter af te maken. Dat heeft het gerechtshof eerder dit jaar bepaald. Nabestaanden van de twee slachtoffers zijn geschokt, laat hun raadsvrouw Hetty Dijkstra weten aan de Telegraaf. Vooral omdat het hoger beroep nog moet beginnen.

Op 28 mei 2021 werd midden in de nacht benzine door de brievenbus gegooid van het huis van Marco en Vanessa aan het Lutherhof in Hilversum. De benzine is aangestoken, wat resulteerde in een vuurzee met fatale gevolgen. Vanessa overleed diezelfde dag nog, Marco een dag later. Suleiman Al H. en Wail El B. zouden de hoofdverdachte, A. K., hebben geholpen met het veroorzaken van die brand. 

Uit de hand gelopen ruzie

Vermoedelijk deden de drie mannen dit dit in opdracht van buren na een uit de hand gelopen burenruzie. Ze zouden hier 150 euro voor hebben gekregen. 

De rechtbank achtte in juni dit jaar bewezen dat Suleiman Al H. op de uitkijk stond en zijn pinpas heeft uitgeleend om benzine te kopen. Wail El B. zou de verdachten van en naar de woning hebben gebracht. De hoofdverdachte heeft volgens de rechtbank de benzine gekocht, verspreid en aangestoken. Hij kreeg hiervoor anderhalf jaar cel en jeugd-tbs opgelegd; hij was op het moment van de brand nog minderjarig. Suleiman Al H. en Wail El B. waren allebei net meerderjarig en kregen beiden vier jaar cel.

De laatste twee zeggen niet te hebben geweten dat het plan was om de woning in brand te steken. Ze ontkennen daarmee dat ze betrokken zijn bij de dood op Marco en Vanessa. De advocaat van Wail El B. is in hoger beroep gegaan, net zoals het OM, die hogere straffen had geëist

Opleiding tot loodgieter

Wail El B. was tot het moment van zijn veroordeling in juni bezig met een opleiding tot loodgieter. De raadkamer van het gerechtshof in Arnhem bepaalde op 12 juli dat hij vijf maanden vrij mag komen om deze af te maken.

De nabestaanden vinden deze keuze onbegrijpelijk, laat raadsvrouw Hetty Dijkstra weten aan de Telegraaf. Vooral omdat er een hoger beroep in deze zaak is aangetekend die nog moet beginnen.

Bizar en onbegrijpelijk

“De nabestaanden hebben het gevoel dat het hof het vonnis van de rechtbank naast zich neer heeft gelegd, terwijl de zaak in hoger beroep nog moet beginnen. De uitspraak vonden ze al veel te laag, maar het was wel een eerste erkenning dat deze mannen verantwoordelijk zijn voor de dood van hun familieleden. Dat deze veroordeelde nu uit de cel is, is voor hen wrang, bizar en bovenal onbegrijpelijk.”

Het is nog niet duidelijk wanneer het hoger beroep plaatsvindt. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.