Comenius College wint opnieuw scholenstrijd Groot Goois Dictee

Door Hugo Peters

Gisteravond was het zo ver, in het raadhuis van Hilversum vond het jaarlijkse Groot Goois Dictee plaats. Fanatiekelingen uit het Gooi, en daarbuiten, stelden hun spellingvaardigheden op de proef en streden om de winst. 

Aan deze editie, die in het teken stond van laaggeletterdheid, deden twee teams van Hilversumse scholen mee; het Gemeentelijk Gymnasium en het Comenius College. Beide streden om de winst van een speciale schoolbokaal, die net als vorig jaar in de handen van het Comenius viel. 

Vorig jaar was het het Comenius College die de winst mee naar huis nam, maar of dat dit jaar weer zou lukken was nog maar de vraag. Toch was de spanning vooraf onder sommige leerlingen nog niet echt voelbaar. Leerlingen van beide teams waren ervan verzekerd dat hun school ging winnen.

Nadat de jury zich had gebogen over de antwoorden, bleek de uitslag niet ver uit elkaar te liggen. Leerlingen van het Comenius hadden bij elkaar opgeteld vijfendertig fouten, negen minder dan die van het Gemeentelijke Gymnasium en grepen hiermee de titel.

Tekst gaat verder onder de foto

Burgemeester van Hilversum, Gerhard van den Top, heeft voor de leerlingen van beide scholen alleen maar bewondering: “Ik had sowieso meer fouten gemaakt dan de meesten van jullie.” Ook benadrukt hij het belang van taalvaardigheid onder jongeren, die de laatste jaren steeds verder achteruit gaat. 

Het Goois dictee is gewonnen door de Dordrechtse Randy van Halen, die met maar één fout zijn lijstje van veel gewonnen dictees aanvult. Randy is vaak te vinden bij quizzen en dictees, zo was hij laatst nog te zien bij de spelshow ‘Per Seconde Wijzer’. Dat Randy goed kan spellen staat vast, zo won hij als student in 2014 Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. 

Voor deelname aan het Groot Goois Dictee is het niet verplicht om ook in het Gooi te wonen. Zo zaten er, net als Randy, ook een aantal mensen ‘van buitenaf’ in de zaal. De rivaliteit speelde daardoor op. Zo werden de ‘buitenstaanders’ bestempeld als ‘knakkers’, door Gooise spellingfanaten die hun regio-titel niet graag uit handen wilden geven.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.