Carla Kersbergen aan roer van Goois Natuurreservaat: “Hart voor de natuur”

Verslag streekredactie NHGooi/GooiTV: Erwin Bakker.

 

Een goede balans tussen mens en natuur. Dat is de missie van de nieuwe directeur-rentmeester van het Goois Natuurreservaat (GNR), Carla Kersbergen. Begin mei heeft Kersbergen het roer overgenomen van Karin Kos. 

De van huis uit bioloog probeert mens en natuur met elkaar te verbinden. “Dat is altijd mijn drijfveer geweest” , vertelt Carla Kersbergen. “Je moet hart hebben voor de natuur. Ik heb vroeger voor de klas gestaan en ook later tijdens mijn werk bij natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare op Texel is dat mijn doel geweest. Dat was een basis voor deze baan. Maar het leukste is toch om iets met je biologen-hart te doen.”

Betrokken

Carla is geen onbekend gezicht in de Gooise natuur, ze is al vijf jaar werkzaam voor het Goois Natuurreservaat. De van oorsprong Brabantse vindt vooral de betrokkenheid van de mensen mooi om te zien.

Iedereen heeft een hart voor de Gooise natuur. “Dat biedt heel veel kansen om mensen de bijzondere waarden van de natuur te laten zien. Dat is in deze tijden belangrijker dan ooit. Het mooie aan het Gooi is dat je altijd binnen tien minuten in de natuur bent.”

Met haar nieuwe functie als directeur-rentmeester geeft Kersbergen leiding over 40 medewerkers en zo’n 360 vrijwilligers. “Dat is voor ons als relatief kleine organisatie echt wel iets om trots op te zijn. En dat laat ook wel zien de betrokkenheid van de mensen bij ons werk en bij de natuur in het Gooi.”

Balans natuur

Voor het Goois Natuurreservaat blijft het altijd zoeken naar de balans tussen natuur en recreatie. “Van oorsprong hebben wij twee doelen. Aan de ene kant zijn wij natuurbeschermer en aan de andere kant gastheer. Wij moeten de natuur veiligstellen, maar ook toegankelijk houden. Dat is continu de balans waar wij mee bezig zijn.”

Door middel van recreatieonderzoek en natuuronderzoek wordt er gekeken naar wat nodig is. “Sommige gebieden moet je meer ‘zoneren’. Denk bijvoorbeeld aan een gebied waar honden aan de lijn moeten of aan meer rustgebieden. Zodat je de verdeling beter maakt. In ons gebied is nog maar bijna vijftien procent echt volledig afgesloten. De rest is volledig toegankelijk. Dus misschien moeten we daar iets meer stroken of zones maken, waardoor de natuur iets meer rust wordt gegund wordt.”

Bestuurlijke rol

Is het voor een bioloog een atypische rol om het bestuurlijke circuit in te moeten? “Nee, eigenlijk niet. Ik heb ook later nog een master Bestuur en Organisatie en Wetenschap gedaan. Ik vind het ook organisaties heel interessant. En ik heb eigenlijk ontdekt als bioloog dat een ecosysteem en een organisatiesysteem best wel op elkaar lijken”, besluit ze.

Carla Kersbergen was afgelopen zaterdag te gast in het radioprogramma ‘NH Gooi Zaterdag’. Luister het gesprek terug via deze link

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.