Camera’s op Loosdrechts plein hebben geholpen, maar nu op andere plekken vuurwerkoverlast

Door Redactie ’t Gooi

Het cameratoezicht en de extra aanwezige beveiliging hebben op het Loosdrechtse Lindeplein hebben effect gehad: omwonenden hebben een relatief rustig oud en nieuw kunnen vieren na jaren van enorme vuurwerkoverlast van een grote groep jongeren. Toch bleef het niet helemaal rustig in Loosdrecht: de omliggende straten waren nu de klos.

“Die verschuiving van overlast is een effect dat nadrukkelijk onze aandacht verdient”, zo merkt waarnemend burgemeester Charlie Aptroot op. Volgens hem hebben de aanwezige politie en handhavers gezien dat het grotendeels rustig is gebleven op het Lindeplein, maar dat de raddraaiers zich verplaatst hebben in de directe omgeving van dit plein. 

Kerstbomen

Over het algemeen is de jaarwisseling in Wijdemeren, waar Loosdrecht een dorpskern van is, rustig verlopen, aldus Aptroot. Wel maakt hij melding van een aantal ‘kleine incidenten’. Zo is een bushokje in Nederhorst den Berg gesneuveld, was er in de Meenthof in Kortenhoef sprake van vuurwerkoverlast en is in een aantal dorpen door onbekenden geprobeerd kerstbomen uit tuinen mee te nemen. 

De politie heeft her en der illegaal vuurwerk in beslag genomen. De grootste slag sloegen agenten en boa’s op oudjaarsdag. Op het parkeerterrein bij sporthal Eikenrode troffen zij een auto vol met vuurwerk aan. De politie heeft de wagen in beslag genomen, maar bij deze actie is wel vuurwerk gegooid naar de handhavers. Niemand is hierbij gewond geraakt.

Bureau Halt

En dan zijn er rond de jaarwisseling ongeveer dertig jongeren staande gehouden. Het merendeel was minderjarig. Zes van hen zijn doorverwezen naar Bureau Halt. Tevens zijn er meerdere processen-verbaal uitgeschreven.

De brede aanpak met een nauwe samenwerking tussen politie, de veiligheidsregio en de gemeente heeft goed gewerkt, meent Aptroot. Dat geldt ook voor de extra maateregelen die getroffen zijn op en rond het Lindeplein. 

Brede aanpak

“We hebben gekozen voor een brede aanpak om overlast rond de jaarwisseling tegen te gaan, zoals mobiel cameratoezicht, bodycams en activiteiten voor jongeren. De samenwerking met onze partners, zoals politie en jongerenwerk, is goed verlopen”, stelt de waarnemend burgemeester. 

Tot nu toe valt de schade aan gemeentelijke eigendommen mee: 2.600 euro. Tijdens oud en nieuw zijn met name enkele verkeersborden en palen van prullenbakken vernield. De bakken zelf waren voor de jaarwisseling al weggehaald. Daarnaast zijn er nog meldingen gedaan van schade aan een reclamebord, brievenbussen en bushokjes in Nederhorst den Berg en Loosdrecht. Op de Eikenlaan in Loosdrecht is de kledingcontainer omgegooid en met vuurwerk beschadigd. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
T-Mobile: In heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.