Buurvrouw kan niet slapen door klokgelui Bussumse Wilhelminakerk, kerk zet klokken per direct uit

Door Pieter Witte

Vanaf vandaag, of liever gezegd vanaf vanavond 23.00 uur, zullen de kerkklokken van de Bussumse Wilhelminakerk elke nacht voortaan niet meer luiden tot aan 7.00 uur ’s morgens. Dat gebeurt op verzoek van een buurtbewoner die praktisch naast de kerk woont en stelt dat het klokgelui de nachtrust verstoort. Het zou daarnaast leiden tot gezondheidsklachten. De kerkenraad bleek vatbaar voor dat argument. 

Een Bussumse heeft de kerk eerder deze zomer een brief gestuurd met het verzoek geen klokken te luiden ’s nachts. Omdat de klokken de hele nacht door elk half en elk heel uur slaan, bezorgt dit haar slapeloze nachten.

Dat heeft ook gevolgen voor de gezondheid, zo valt te lezen in de brief die in handen is van NH Gooi. De buurvrouw van de kerk kampt ook met een chronische aandoening, waardoor nachtrust extra moeilijk maar juist zo belangrijk is.

Naast een kerktoren wonen

Navraag bij de huidige koster leert dat dit soort klachten over het nachtelijke gelui(d) van de klokken ‘wel eens voorkomt’.

De vorige koster stond nog op het standpunt dat, als je verhuist, je nou eenmaal weet dat je in een centrum naast een kerktoren gaat wonen. De nieuwe koster en de kerkraad willen wel meedenken en blijken gevoelig voor het gezondheidsaspect. Daarom is besloten op het verzoek van de buurvrouw in te gaan.

Oorspronkelijk is verzocht om de klokken te laten zwijgen tussen 23.00 ’s avonds en 6.00 ’s morgens, maar dit wordt dus zelfs een uurtje langer. 

Luidklok of luide klok?

De Wilhelminakerk staat midden in het centrum van Bussum aan het Wilhelminaplantsoen. Het is een van de twee protestantse kerken in Bussum, de andere is de Spieghelkerk. Het religieuze bouwwerk dateert uit 1926 en is van de hand Tjeerd Kuipers, de ooit in Laren woonachtige architect die vele kerken heeft ontworpen.

De huidige kerkklok is een zogeheten ‘luidklok’. Alleen de klepel weegt al ruim 1.400 kilo en het geheel hangt op dertig meter hoogte. De kerkklok hangt er sinds 1949. Ben Bakker, secretaris van de Wilhelminakerk, zegt dat mensen overdag het gelui van de klokken heel vertrouwd vinden en ook daadwerkelijk als tijdsindicatie gebruiken. Maar het is dus nu om het geluid te doen wat de klok ’s nachts produceert. 

Veel commotie

Vorig jaar is in Laren nog commotie geweest toen burgemeester en wethouders besloten om de klokken van de Johanneskerk stil te zetten ’s nachts.

Dat besluit is vervolgens weer teruggedraaid, omdat tegenstanders meenden dat het klokgelui zou gaan om een ’traditionele uiting van tijd en oproep tot viering van geloof’ . Bakker zegt dat hij jurisprudentie heeft nagelopen, maar over het stilleggen van de kerklokken van de Wilhelminakerk heeft de gemeente Gooise Meren niets te zeggen, volgens hem.

Het was overigens nog niet heel gemakkelijk om zo maar de klokken ‘uit te zetten’. “Vanwege het vertrouwde geluid van de klokken, wilden we geen enkel risico nemen en hebben we de fabrikant van de klokken gebeld om de klokautomaat aan te passen”, legt Bakker uit. Om te vermijden dat de boel ontregeld zou worden en de klokken helemaal stil zouden vallen, heeft fabrikant Eijsbouts de tijden van het gelui aangepast.

Wekkerradio

Desgevraagd geeft Bakker aan dat er geen tegenstanders bekend zijn van het besluit. Zijn die er wel of melden zij zich de komende tijd dan zal hij ze het vriendelijke advies geven midden in de nacht even op hun wekkerradio te kijken, grapt hij. Maar serieuzer: de kerk zal iedereen die vragen heeft te woord staan en iedereen zal een antwoord krijgen.

De bewoner die het verzoek heeft ingediend, laat in haar brief weten dat het stilleggen van de klokken ‘haar leven honderd procent zou verbeteren’. Bakker spreekt, ook namens het Kerkelijk College, de hoop uit dat zal blijken dat dat inderdaad het geval zal zijn.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
T-Mobile: In heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.