Buurtcomité Huizen blijft strijden tegen woonunits voor Oekraïense vluchtelingen: “Waarheid boven tafel krijgen”

Door Ingmar Meijer

Afzichtelijk vinden de bewoners van het Enkhuizerzand in Huizen de dertig woonunits die nu echt bijna letterlijk voor hun deur staan. Half februari komen de zestig Oekraïense vluchtelingen over van de Bovenmaatweg naar hun nieuwe tijdelijke onderkomen. Maar over hoe deze opvangplek in een groen deel van Huizen tot stand is gekomen, is het laatste woord absoluut nog niet gezegd. “We gaan de waarheid boven tafel krijgen. Velen zijn voor het lapje gehouden”, aldus leden van het buurtcomité ‘Red ons wijkpark Ellertsveld’.

Donderdag 6 juli staat goed in de geheugens gegrift van de omwonenden van het Ellertsveld. Dat is de dag waarop voor hen de gemeentelijke mededeling uit de lucht kwam vallen dat het stuk groen tussen de woningen aan het Enkhuizerzand en basisschool De Wijngaard de nieuwe, tijdelijke plek wordt voor de Oekraïense vluchtelingen. Het gaat om de groep die nu nog onderdak heeft aan de Bovenmaatweg 333. Maar zij moeten daar weg, omdat de eigenaar daar nu echt zorgwoningen voor senioren in wil gaan maken. 

Overval

Geen overleg. Geen inspraak. Geen seintje vooraf. Bewoners voelden zich overvallen door het college van burgemeester en wethouders, die deze locatie heeft aangewezen. Niemand in de wijk is tegen opvang van vluchtelingen. Het gaat de buurtbewoners ook zeker niet om de kwetsbare groep Oekraïners die sinds vorig jaar maart even verderop in de wijk woont. Nee, zij vinden de manier van handelen van de gemeente bezwaarlijk en willen weten op basis van welke informatie de keuze op hun wijkpark is gevallen.

“Het gaat erom dat wij de argumenten kunnen begrijpen. In hun keuze is er geen aandacht geweest voor de waarde van het wijkpark en is er ook helemaal geen aandacht geweest voor de bewoners”, zegt een delegatie van het buurtcomité tegen NH.  

Spoed?

En begrijpen doen ze het niet. Veel van wat gebeurt kunnen de bewoners niet volgen. Neem het meest recente: de latere verhuizing van de groep. Juist omdat alles in een spoedprocedure is gegaan, waardoor bezwaarprocedures waren ingekort en noodkapvergunningen zijn afgegeven, leek de planning op een strakke militaire operatie. Nu het vele regenwater voor problemen zorgt en Liander niet eerder dan eind januari de elektra kan aanleggen, zijn dik zes weken extra geen enkel probleem.  

Inmiddels liggen er meerdere bezwaren op de burelen van het Huizer gemeentehuis. Volgens de gemeente gaat het om vier bezwaren, waarvan de meeste door meerdere omwonenden zijn ondertekend. Twee zijn er ingediend tegen de vergunning voor het bouwplan, één tegen de verleende kapvergunning en nog één op het besluit op de aanvraag van de Wet open overheid (Woo). 

Ontbreken

Want zoals gezegd, diverse omwonenden laten ’t er niet bij zitten. Naast een handtekeningenactie, inspreken bij de commissie, een afvaardiging in de klankbordgroep heeft het buurtcomité via inmiddels drie Woo-verzoeken alle onderliggende stukken opgevraagd. Maar er ontbreken naar de mening van de buurtbewoners de nodige stukken. 

In de lange zoektocht van de gemeente heeft het oude Tergooi-ziekenhuis in Blaricum heel lang op één gestaan als aangewezen plek voor deze Oekraïense groep. “Dat was zelfs heel lang de enige mogelijkheid. Er lag een concept-huurcontract klaar met Rosewood, de eigenaar van het Tergooi-terrein”, zo halen de omwonenden uit de honderden papieren die zij hebben gekregen.

Geen weet van hebben

En ineens kwam er eind juni een kentering en was hun wijkpark dé locatie. Iedere vorm van uitleg ontbreekt in de stukken die zij ontvangen hebben. Dat leidde tot een nieuw Woo-verzoek. “Er hebben hier dingen gespeeld waar wij geen weet van hebben”, stellen de omwonenden. “We vragen om de documenten maar die krijgen wij niet. Wees er transparant over in plaats van onwaarheid op onwaarheid op te stapelen”, klinkt het. 

De buurt snapt dat er wensen zijn van de kwetsbare groep Oekraïners. Zij willen bij elkaar blijven, willen in de wijk blijven wonen waar zij inmiddels gehecht zijn, waar zij bijvoorbeeld ook hun zorg krijgen en waar zij op zondag naar de kerk gaan. Dat maakte de opdracht van Huizen ook zo lastig om een geschikte locatie te vinden voor deze zestig personen. 

Maar de gemeente had voor andere en logischere opties kunnen gaan, menen de bewoners. Zo stond er lang een pand aan het Gooierserf te huur. Daar was uitbreiding mogelijk met woonunits. En uiteraard noemen ze de Vista. Daar is ruimte genoeg en is ook niet heel ver uit de buurt. Tot teleurstelling van het buurtcomité heeft Huizen niet naar hun suggesties willen luisteren.

Harde woorden

Het recreatiepark, zoals omwonenden de woonunits bij elkaar noemen, is nu zo goed als af. Over de komst van deze units hebben de bewoners dus niets te zeggen gehad. Wel hebben zij in de klankbordgroep mogen meepraten over de inrichting daarvan, nadat in de eerste sessies harde woorden zijn gevallen.

Volgens het buurtcomité hebben deze gesprekken geleid tot een iets andere indeling van de units, maar is het vooral over het groen gegaan. “De eerste opmerking van de hovenier toen die hier kwam was: Waarom bouw je dit midden in een woonwijk?”, zeggen de leden van het buurtcomité schouderophalend.

Glazen bol

Uiterlijk tien jaar mogen de woonunits volgens de wet blijven staan op het Ellertsveld. Dat is zeker. Maar ook over de duur is (politiek) veel geharrewar geweest. In eerste instantie zouden de huisjes er voor drie jaar zijn met misschien een uitloop naar vijf. Maar alles is afhankelijk van hoelang de oorlog in Oekraïne duurt. Zodra het veilig is om terug te keren, zouden de vluchtelingen moeten gaan.

Maar ook niemand in Huizen heeft een glazen bol en dus kan het ook zomaar zeven jaar of nog langer duren. Duidelijk is wel dat de huidige vergunning een maximale duur heeft van vijf jaar en dat de gemeenteraad na uiterlijk vijf jaar grondig gaat evalueren, nadat eerst de mening van de omwonenden is gepeild.

Onderste steen

Hoe dan ook, de omwonenden blijven strijdbaar. Zij wachten nog op meer documenten van hun Woo-verzoek en gaan er alles aan doen om de onderste steen boven te krijgen. Begin februari buigt de bezwaarschriftencommissie zich over de ingediende bezwaren. Dat is een nieuwe stap in het proces om de waarheid aan het licht te krijgen. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.