Buurt organiseert koningsdagfeest: Oranje boven in Bussum

Door Pieter Witte

Rondom de H. Kamerlingh Onnesweg in Bussum zijn inwoners druk bezig met het voorbereiden van een buurtfeest voor Koningsdag. Het is dezelfde saamhorige buurt waar eerder een actie voor de lokale buurtsuper was georganiseerd. Nu heeft de onlangs opgerichte stichting Bussum Oranje Boven de taak op zich genomen het lokale Oranjespektakel ‘serieus op poten te zetten’. 

Dat er nog buurten zijn waar mensen elkaar kennen en wat voor elkaar over hebben, bewijst de buurt rondom de H. Kamerlingh Onnesweg in Bussum. Niet alleen is daar vorig jaar een liefdadigheidsactie opgezet voor de hardwerkende mensen van de buurtsuper, ook werd toen voor de tweede keer het koningsdagfeest van, voor en door de buurt georganiseerd.

De ambitie blijkt als Bastiaan van der Maat, een van de organisatoren, zegt dat ze klein zijn begonnen, met zo’n 150 man. Dat was min of meer een uit de hand gelopen buurtborrel.

27 meter lang

Maar nu de derde versie voor de deur staat, pakken de buurtbewoners de zaken serieuzer aan. Doordat lokale ondernemers het evenement sponsoren en de organisatie nu in een stichting is gegoten, kan dit jaar meer uitgepakt worden.

Van der Maat verwacht dan ook dat er dit jaar misschien wel 400 mensen komen opdagen. En die zullen niet teleurgesteld worden, althans in ieder geval de kinderen niet. Voor hen is er genoeg te doen, met niet in de laatste plaats een echte stormbaan van 27 meter.

Taarten

Naast diverse spelletjes voor kinderen ontbreekt ook de klassieke vrijmarkt niet: onderhandelen tot op de laatste eurocent over schattige prullaria. Een ander smakelijk onderdeel zou je Heel Bussum Bakt kunnen noemen: de taartenbakwedstrijd.

De baksels doen niet onder voor die van een professionele banketbakkerij, is vorig jaar gebleken. Toen zijn er meer dan twintig taarten gebakken. Of dat dit jaar genoeg gaat zijn voor de verwachte bezoekersaantallen is maar zeer de vraag.

Ouders aan de beurt

Dat het feest ook een beetje voor de ouders is, blijkt pas in de middag. Dan komen er foodtrucks, barretjes en een dj. Voor de kenners: de dag wordt afgesloten met een live optreden van de winnaar van het Hollandse lied: Jason Bouman. Van der Maat omschrijft het enerzijds als het ultieme kindergeluk, anderzijds als het ultieme oudergeluk.

Tijdens zowel de ochtend voor de kinderen als in de middag voor ouders, is het de bedoeling om er een ‘ouderwetse koningsdag’ van te maken. Het mag volgens de organisatie dan ook allemaal best een beetje ‘kneuterig’ zijn.

Het feest leeft in de buurt: maar liefst veertig straten uit de buurt zijn betrokken bij het Bussumse buurtfeest. Van der Maat zegt nog wel dat hoewel de organisatie bijna rond is, de stichting altijd meer sponsoren en vrijwilligers kan gebruiken.

Dag later op vakantie 

Enige onzekere factor in het geheel is dat Koningsdag dit jaar midden in de vakantie valt. Dat zou het aantal bezoekers wat kunnen drukken.

Aan de andere kant doen er al genoeg verhalen de ronde van buurtbewoners die speciaal voor dit Bussumse buurtfeest hun vertrekdatum verplaatst hebben. Dan maar een dagje later op vakantie. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.