Buurt kan opgelucht ademhalen: Hilversum trekt stekker uit bouwplan

Verslag streekredactie NHGooi/GooiTV: Inmgar Meijer en Erik Bootsman.

 

Bewoners van Hilversum-oost kunnen opgelucht ademhalen, de gemeente heeft de stekker getrokken uit het bouwplan van het Venetapark. Daar moesten zo’n tweehonderd huizen komen. De buurt was het niet eens met dit plan. Al met al worden er in het hele postcodegebied 1.800 huizen gebouwd en dat vindt de buurt te veel. 

De herontwikkeling van het Venetapark staat al jaren in de planning. Vier jaar geleden sloten de gemeente en vier grondeigenaren een deal met elkaar. Maar verder dan een verkenning naar de mogelijkheden van het bouwen van nieuwbouwwoningen is het niet gekomen. 

Volgens de gemeente is het de ontwikkelaars niet gelukt om tot een haalbaar plan te komen, dat binnen de vastgestelde gemeentelijke regels past. Mede door de gestegen bouwkosten van de afgelopen jaren zijn de grondeigenaren er niet in geslaagd om een partij te vinden die op deze plek kan bouwen. 

Wisselend contact

Niet alleen de kosten hebben bijgedragen aan het stopzetten van dit plan. Drie jaar geleden ging een van de drie grondeigenaren failliet. “Vanaf dat moment is het contact vanuit de initiatiefnemers met zowel de gemeente als de omgeving wisselend geweest”, aldus kersverse wethouder Edwin Göbbels.

Deze opstelling heeft er volgens Hilversum voor gezorgd dat het plan op weinig steun kon rekenen van de buurt. Vanaf vorig jaar zou er helemaal geen contact meer zijn geweest vanuit de eigenaren met de gemeente. 

Beëindigen

Uiteindelijk heeft gemeente Hilversum besloten heeft de overeenkomst te beëindigen. Dat betekent dat er geen 196 woningen en vijfhonderd vierkante meter aan bedrijfsruimte komen. 

Een grote noodzaak om de boel op de schop te gooien op het Venetapark is er niet, zo stelt de wethouder. In zijn brief vertelt hij dat er vorig jaar nog bedrijfspanden zijn verhuurd, waarvan er nu nog één gehuurd wordt.

“Dit laat zien dat het bedrijventerrein op dit moment nog interessanter is voor de verhuur van bedrijfsruimten, dan voor een totale herontwikkeling. In vergelijking met bijvoorbeeld de ontwikkellocatie Korte Noorderweg functioneert dit bedrijventerrein dan ook nog voldoende en heeft het ook nog een acceptabele ruimtelijke kwaliteit”, luidt zijn conclusie. 

Te gortig

Vooralsnog is het stoppen van het bouwplan vooral goed nieuws voor de buurt. Veel inwoners van Hilversum-oost vinden de komst van 1.800 nieuwe woningen in dit toch al dichtbevolkte gebied veel te gortig. Dat gaat volgens hen leiden tot onleefbare wijken, al heeft de Raad van State eind mei nog beoordeeld dat Hilversum gewoon verder mag gaan met al deze plannen. 

Bewoners moeten niet te vroeg juichen, want de wethouder stelt wel dat ‘herontwikkeling van het Venetapatrk in de toekomst nog steeds mogelijk is’, al zitten daar wel wat extra haken en ogen aan nu vanwege het beëindigen van de overeenkomst.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.