Bussumse schoenmaker krijgt dementie en moet stoppen: “Twee weken niet te genieten”

Door Nina Vermeulen

Schoenmakerij Boerhout- de Weert in Bussum houdt op met bestaan omdat eigenaar Ronald de Weert lijdt aan dementie. Maar liefst 37 jaar was Ron een geliefde schoenmaker en al 100 jaar is de schoenmaker aan de Huizerweg een begrip in Bussum. Dit weekend opent de winkel voor het laatst de deuren. 

Met pijn in het hart sluiten Ron en Linda de Weert de deuren van hun schoenmakerij Boerhout- de Weert. Een eeuw lang kwam heel het Gooi naar de winkel, waar voorheen Gerard Boerhout de eigenaar was en de laatste vier decennia Ron en Linda de Weert. Een plek met een rijke geschiedenis. Afgelopen week kwam verdrietig nieuws, Ron lijdt aan dementie en daarom is ervoor gekozen om de winkel te sluiten. 

Niet te genieten

Naast dementie leed Ron eerder aan nierkanker, nierfalen en kreeg hij een tia en een donornier, maar zijn gezondheid hield hem nooit tegen om te werken. Ondanks deze tegenslagen bleef hij altijd werken in de schoenmakerij.

De gezondheid van Ron eist nu zijn tol. “Elke dag verlies je beetje bij beetje je vader. Ik ben nu al aan het rouwen om iemand die er nu nog is”, laat dochter Ginger weten. Er zit niets anders op dan de deuren te sluiten. De meesterschoenmaker vindt het een lastige keuze: “Ik was de eerste twee weken niet te genieten”. 

Negenduizend euro

Om toch nog zoveel mogelijk herinneringen met de familie te maken heeft dochter Ginger een inzamelingsactie bedacht. Ginger riep via Facebook op om een bijdrage aan een vakantie te doen, om Ron zijn welverdiende afscheidscadeau te kunnen geven. Binnen de kortste keren kreeg zij ontzettend veel reacties en is er inmiddels bijna negenduizend euro opgehaald voor een vakantie voor Ron en zijn vrouw Linda.

Dit is niet de eerste keer dat Ginger Ronald helpt. Eerder zorgde zij, ook via een Facebook oproep, ervoor dat haar vader een nierdonor kreeg. “Het voelt niet als iets wat ik moet doen, dat doe je gewoon. Als ik ze met iets kan helpen, dan doe ik dat”, laat Ginger weten. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.