Bussum gaat leegstand te lijf met wedstrijd: een winkel huren voor één euro

Door Pieter Witte

Het centrum van Bussum loopt steeds verder leeg. Dat moet worden aangepakt met onder meer een wedstrijd van de gemeente, waarmee je een jaar lang een winkelpand kan huren voor maar één euro. Startende en bestaande winkeliers kunnen de komende tijd hun plan inleveren, de drie winnaars kunnen deze zomer dan de deuren openen. 

Het Bussumse centrum kent de laatste tijd meer leegstand. Dat komt onder meer doordat pandeigenaren uit angst voor waardevermindering de huren niet hebben verlaagd, ook niet als panden zelfs al leegstonden. De situatie zorgt ervoor dat het Bussumse winkelcentrum soms nogal een treurige aanblik heeft en er ‘minder loop’ is van winkelend publiek. 

Plannen om het centrum aantrekkelijker te maken en een make-over te geven, zijn er al. Onder andere bij het Veerplein en de Veerstraat is het de bedoeling dat in de eerste helft van volgend jaar de werkzaamheden gaan beginnen. Wel maken bestaande winkeliers zich zorgen of dat niet te laat is, aangezien mensen die willen winkelen dan al naar andere winkelgebieden zijn ‘overgestapt’.

Volgende boost

De ‘winkel voor een euro’-wedstrijd van de gemeente zou het Bussumse centrum een volgende boost moeten geven. Beginnende én bestaande winkeliers kunnen een plan kunnen indienen voor een nieuwe winkel. De wedstrijd levert straks drie winnaars op. 

Het afgesloten contract beslaat in elk geval twee jaar. Welke winkelpanden er te winnen zijn is nu nog onduidelijk.

Vanaf tweede jaar betalen

Wel is duidelijk dat de ondernemer in het tweede jaar de huur van 2.000 euro per maand volledig zelf moet ophoesten. Het is wel opletten geblazen voor de ambitieuze wedstrijdwinnaars, want na twee jaar is stilzwijgende verlenging van toepassing. Maar het is dan ook wel de bedoeling van de gemeente om langdurig een fraai winkelaanbod te hebben.

Om dat aanbod fraai te houden, is er wel een aantal voorwaarden. Zo zijn meer massagesalons blijkbaar niet wenselijk en ook pizzeria’s, snackbars en bijvoorbeeld coffeeshops zijn uitgesloten van deelname aan de wedstrijd. Ook mogen ‘bestaande winkelconcepten’ niet meedoen, want meer van hetzelfde is duidelijk niet de bedoeling.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.