Broedseizoen begonnen, Gooise boswachters vragen om hulp: “Geef de natuur rust”

Door Luc Boelen

De Gooise boswachters van onder meer het Goois Natuurreservaat, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer doen een dringende oproep als je de komende tijd door de natuur gaat wandelen: houd je aan de regels. Het broedseizoen is namelijk begonnen. “De lentemaanden zijn een cruciale periode waarin het van groot belang is om de natuur haar rust te gunnen”, zo klinkt het. 

Nu de temperatuur stijgt beginnen veel dieren met de voorbereidingen van voortplanting. Zo gaan de dieren tijdens de broedperiode op zoek naar partners, broeden ze eieren en worden er talloze dieren geboren.

Maar aan de andere kant betekent het mooiere weer ook dat het drukker wordt in de natuur. “Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. Samen kunnen bezoekers van natuurgebieden ervoor zorgen dat de dieren de rust krijgen die ze nu zo hard nodig hebben”, vertelt boswachter Daan Eijben. 

Blijf op de paden

Bezoekers kunnen de natuur helpen door op de paden te blijven, hun hond aan de lijn te houden en afval mee te nemen naar huis. Op deze manier dragen de bezoekers bij aan een ‘succesvol’ broedseizoen.

“We zijn met veel mensen in Nederland en hebben relatief weinig natuur tot onze beschikking. Daarom is het van groot belang dat mensen die te gast zijn in natuurgebieden zich ervan bewust zijn wat de impact van hun gedrag is op de natuur en de dieren.”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.