Bomenstrijd in Hilversumse Sterrelaan beslecht; één boom extra terug

Door Petra de Beij

De rioleringswerkzaamheden in de Hilversumse wijk De Boomberg lopen opnieuw uit. Wel kan een groot deel van de eeuwenoude bomen in de Sterrelaan, die weg moeten om de werkzaamheden te kunnen verrichten, worden behouden. Voor de bomen die gerooid worden, kan één boom extra terug worden geplant. Dat meldt de gemeente Hilversum.

Al ruim vijf jaar duurt de gigantische klus, waarbij alle rioleringen en de wegen in de Hilversumse wijk moeten worden vervangen. Een van de grootste obstakels bij de werkzaamheden is de Sterrelaan, waar aan weerszijden bomen staan die soms wel meer dan honderd jaar oud zijn. Bewoners uit de straat kwamen in opstand en plaatsten bordjes bij de te rooien bomen om hun ongenoegen te uiten.

Idéfix, de hond van stripfiguur Obelix die van bomen houdt, werd het symbool van de actie tegen het weghalen van de bomen. Als zijn oersterke baasje Obelix een boom velt, gaat Idefix huilen. 

Vragen in de raad door GroenLinks en gesprekken met de bewoners leidden tot diverse scenario’s om het probleem op te lossen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat een aantal bomen in de straat moet worden gekapt vanwege een slechte conditie. Wel blijft een groot deel behouden. “Om de nieuwe bomen goed te kunnen laten groeien, moet er ondergronds ruimte gemaakt worden in de smalle straat. Daarvoor moeten er kabels en leidingen worden verlegd.”

In januari worden de bewoners van Sterrelaan geïnformeerd over de nieuwe planning van de werkzaamheden in hun straat door de gemeente.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.