Boerenthema’s blijven heet hangijzer in Noord-Holland: provincie erg verdeeld

Noord-Hollanders willen strengere regels voor boeren om de natuur te beschermen, maar  ook versoepeling van de stikstofregels: boerenkwesties zijn splijtzwammen in de provincie. Uit onderzoek van Kieskompas in samenwerking met de regionale omroepen blijkt dat Noord-Holland erg verdeeld is in aanloop naar de Europese Verkiezingen komende donderdag.

Meer dan de helft van de Noord-Hollanders (51 procent) vindt dat er vanuit de Europese Unie strengere regels moeten komen voor boeren om de natuur te beschermen, 37 procent is het daar niet mee eens. Die uitslag verbaast veehouder Frans-Jan ter Beek niet echt. “We worden toch een beetje weggezet als vervuilers”, zegt de boer uit Muiden. “Het is makkelijker om een paar boeren aan te pakken dan een hele grote groep burgers.”

Maar de uitslag van het Kieskompas baart hem weinig zorgen. “Die 51 procent valt nog wel mee. Dat betekent dat een groot deel wel doorkrijgt dat het niet zo werkt. En dat zijn ook echt niet allemaal boeren.”

Politicoloog Floris Vermeulen leest dat percentage anders. “Ik vind 51 procent die het eens zijn met strengere regels voor boeren best wel hoog. Dat betekent dat de BBB (BoerBurgerBeweging, red.), die bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2023 nog de grootste werd in Noord-Holland, wel wat steun heeft ingeleverd.”

Tekst loopt door onder de grafiek.

De uitslagen uit het Kieskompas worden beïnvloed door de mening uit het grootstedelijke Amsterdam. Want als je kijkt naar de hoofdstad is maar liefst 64 procent voor strengere regels voor boeren. Zonder de hoofdstad mee te nemen komt dat percentage voor Noord-Holland uit op 47 procent.

Ook dat verbaast veehouder Ter Beek weinig. “Er wonen daar nou eenmaal meer mensen die er geen verstand van hebben, denk ik.” Zo ver wil politicoloog Vermeulen niet gaan, maar volgens hem zit er toch een kern van waarheid in. “De positie van de boeren is een minder belangrijk thema in de stad.” Volgens hem komt dat omdat stedelingen minder boeren in hun kring hebben, waardoor ze ook minder begaan zijn met hun lot.

Dat de stad een stuk progressiever stemt, is al jaren het geval. “Dat is iets wat we de afgelopen tien jaar bij elke verkiezing hebben gezien”, zegt Vermeulen. “In de stad wonen de meer welvarende, hogeropgeleide Nederlanders. Die denken en stemmen progressiever over natuur en milieu dan de mensen die daarbuiten wonen. Als je de stadsgrens in het noorden overgaat, zit je direct in een heel andere politieke situatie.”

Toch vindt politicoloog Vermeulen dat het verschil tussen de hele provincie en Amsterdam over deze stellingen nog wel meevalt. “Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen en die voor Provinciale Staten was dat verschil een stuk groter.”

Geen anti-boer-sentiment

Met zijn bedrijf zit Ter Beek in Muiden vlak bij de hoofdstad, maar hij merkt niets van een anti-boer-sentiment bij hem in de buurt. “Het tegenovergestelde is juist het geval. Wij bereiken best wel wat burgers en dan leggen we onze kant van het verhaal uit. Dan is er juist heel veel begrip voor ons. Als je maar de tijd neemt om uit te leggen hoe het zit, zie je dat mensen dat wel snappen.”

De veehouder kijkt dan ook met vertrouwen naar de komende Europese Verkiezingen. “Ik denk dat de verkiezingen voor meer realiteitszin gaan zorgen in Europa. Het is niet dat we niet willen meewerken, maar de huidige maatregelen schieten hun doel voorbij.” Ter Beek heeft er vertrouwen in dat het voor de boeren goed gaat aflopen. “Het is in ieders belang dat het met de boeren goed gaat, want dan is er genoeg voedsel. Dan gaat het met iedereen goed.”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.