Boeren Wilko en Hermien hebben kerngezonde lammetjes, ondanks uitbraak blauwtongvirus

Door Amanda Algra

Zes maanden nadat de schapen van Kortenhoefse boeren Wilko en Hermien zwaar werden getroffen door het blauwtongvirus, mogen ze zich van geluk spreken. Tegen alle verwachtingen in zijn hun ooien drachtig geworden en hebben ze nu kerngezonde lammetjes. 

De boerderij van Wilko in Hermien zat vorig jaar middenin de haard tijdens de blauwtonguitbraak. Zo’n 70 procent van hun schapen zijn ze kwijtgeraakt aan het virus. Toen vertelden de twee al hun hart vast te houden voor het voorjaar. De angst om geen lammetjes in de wei te hebben was groot.

De besmette rammen waren na de besmetting zes tot zeven weken niet vruchtbaar, terwijl juist dát het moment was om de ram bij de ooien te laten lopen, om de natuur zijn werk te laten doen. Daarnaast zouden de besmette ooien een grotere kans hebben op een miskraam en was er angst voor lammetjes met geboorteafwijkingen. 

Wonder boven wonder 

“Allemaal hele gezonde lammetjes, dat hadden we nooit verwacht”, vertelt boerin Hermien tevreden, kijkend naar haar diertjes. “We waren bang dat we, zoals bij de vorige blauwtonguitbraak misvormde lammetjes zou krijgen, maar dit zijn allemaal hele mooie, sterke lammetjes. Wonder boven wonder”.

Voor Wilko en Hermien dus een geluk: zij kunnen dit voorjaar weer genieten van dartelende lammetjes in de wei. “Vorige week liepen ze allemaal al buiten. Het is een schitterend gezicht, al die mensen die stoppen en foto’s maken. Dat geeft voorjaar.” 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.