Bloemendaal heeft de groenste tuinen van heel Nederland

Door Redactie Haarlem

De gemeente Bloemendaal is landelijk koploper als het gaat om de groenste tuinen. In Bloemendaal is iets meer dan 17 procent van de tuinen bestraat. In de top vijf vinden we Bergen terug op de vierde plek en Laren op de vijfde.

In die top vijf vinden we logischerwijze de wat kleinere en rijkere gemeenten terug. Zo wordt koploper Bloemendaal op de voet gevolgd door het Gelderse Lochem en het Zuid-Hollandse Wassenaar. Immers: hoe groter de woning, hoe groter de tuin. En in een grote tuin blijft gemiddeld veel meer groen over ten opzichte van de bestrating.

Gemiddeld genomen is in Nederland 42,7 procent van de tuinen verhard. In Haarlem ligt dat boven het landelijk gemiddelde: daar is ruim 53 procent van de tuinen voorzien van bestrating, blijkt uit onderzoek van Cobra Groeninzicht. Onderaan de lijst bungelt Maassluis. Daar is bijna tachtig procent van de tuinen betegeld. 

Groen is goed

Een groene tuin is een duurzame tuin. Het groen zorgt er voor dat regenwater beter wordt opgevangen. Daardoor spoelt het water niet direct het riool in en wordt wateroverlast voorkomen. Op hete dagen zorgt het groen voor verkoeling; bestrating weerkaatst de hitte juist. Groen dempt geluid en uiteraard vinden dieren voedsel en beschutting in een groene tuin.

Om tuinen groener te krijgen, bestaat sinds een aantal jaar het NK Tegelwippen. Gemeenten dagen elkaar uit om zoveel mogelijk tegels uit tuinen te halen en die te vervangen door groen. Veel gemeenten moedigen inwoners daarom ook aan om geveltuintjes aan te leggen.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.