Blaricummer Kiam Ros (8) de allersnelste van de wereld: “Als Kiam finisht is de rest pas halverwege”

Door Fabian van der Gijze

Blaricummer Kiam Ros is pas acht jaar oud, maar heeft nu al twee wereldtitels op zijn naam staan: de jonge atleet is de allersnelste op de 600 en 1.000 meter hardlopen. Het maakt hem het snelste achtjarige jongetje ter wereld, al wordt dat nog niet erkend door de atletiekunie. “Maar het is wel een enorm knappe prestatie”, zegt vader Christian. 

Kiam wordt over ruim een week negen jaar en had voor zijn verjaardag maar één wens: het record op de 1.000 meter. Dat lukte hem afgelopen week. Met 3:07.72 minuten mag hij zich de allersnelste noemen. Als kers op de taart verbrak hij een paar dagen later onverwacht ook record op de 600 meter, dat al op zijn naam stond. Met 1:45.14 minuten blijft hij ook daar de snelste. 

Een officieel wereldrecord is het niet, al is dat wel een formele kwestie. De atletiekunie registreert records namelijk pas voor atleten vanaf twaalf jaar. Dat er echt niemand sneller is, weet Kiam wel zeker: hij staat bovenaan de zogeheten ‘best performance’-lijst. Een internationale lijst van de zestig meest vooraanstaande atletieklanden die al vanaf vijf jaar looptijden bijhoudt die tijdens wedstrijden gelopen worden. 

Buitenlandse interesse

De snelle tijden vestigen ondertussen de internationale aandacht op de jonge Blaricumse atleet. “We zijn al gebeld door trainers uit Engeland en België, waar de snelle tijden heel serieus worden genomen. Vanuit de Nederlandse bond hebben we helaas niets gehoord. Zij nemen het record nog niet serieus. Dat is erg jammer. We vinden het allemaal erg jammer dat ze het zien als ‘prestatie onder hobbyisten'”, vertelt vader Christian. 

Kiam loopt al hard sinds zijn vijfde. Als vijfjarige deed hij mee aan een sprintrace en won. Daarna heeft hij zich aangesloten bij een vereniging. “Sinds hij wedstrijden doet heeft hij nog geen wedstrijd verloren. In zijn leeftijdsklasse is ook geen concurrentie. Als Kiam over de finish is, is de rest pas halverwege. Daarom doet hij nu vaak mee aan wedstrijden met kinderen tot twaalf jaar. Dan wordt hij meer geprikkeld en heeft hij meer tegenstand.”

Plezier in het sporten

De snelle tijden zijn leuk, maar het gaat er voor ouders Christian en Gitta vooral om dat hun jonge sprinter plezier heeft in de sport. “Voor ons is het vooral belangrijk dat Kiam plezier er in blijft houden, sportief bezig is en lekker kind kan zijn. Steun van de bond zou hier zeker in kunnen helpen”, vertellen ze. “We willen geen druk op Kiam leggen, dus gaan ook niet in op de interesse van die buitenlandse trainers. We hopen vooral dat Kiam andere kinderen kan stimuleren om ook te gaan sporten.” 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.