Blaricum op zoek naar woningbouwlocaties waar ‘echt aantallen zijn toe te voegen’

Verslag streekredactie NHGooi/GooiTV: Ingmar Meijer en Pieter Witte.

 

Blaricum is naarstig op zoek naar locaties waar nog nieuwe betaalbare woningen te realiseren zijn. Volgens de gemeente zijn na onderzoek naast het voormalige Tergooi-terrein nog vijf plekken in beeld waar woningen gebouwd kunnen worden. Daarbij focust Blaricum zich op de locaties waar ‘echt aantallen zijn toe te voegen’. 

Van de elf aangedragen locaties in het onderzoek is Achter Capitten nabij het woonwagenkamp de meest haalbare plek om nieuwe woningen te realiseren, zo meldt wonenwethouder Anne Marie Kennis. Groot voordeel hier is dat de grond al in het bezit is van de gemeente. 

De vraag is wel of Blaricum hier qua woningaantallen een grote klapper kan maken, want de omvang van de locatie is niet zo groot. Hier zouden ongeveer vijftig nieuwe woningen kunnen komen als de rekensom 25 huizen per hectare is.

Achter Capitten en Goyergracht-Noord komt nog een keer voorbij als optie. Hier zou zelfs een compleet nieuwe woonwijk kunnen verrijzen. Uit de gegevens van het onderzoek is hier ruimte voor 335 woningen. Maar dat is niet makkelijk: daar is nu de rioolwaterzuiveringsinstallatie. De vraag is of die nog gaat verhuizen. 

Bushalte

Als de Blaricumse politiek deze locatie inderdaad aanwijst als geschikte woningbouwlocatie, dan gaat dat automatisch gepaard met de nodige investeringen voor de bereikbaarheid. Achter Capitten is nu nog slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde bushalte aan de Torenlaan is op twintig minuten loopafstand.

Tekst gaat door onder de kaart.

Daar komt nog eens bij dat het huidige wegennet niet geschikt is voor ontsluiting van een nieuwe woonwijk van formaat. En vergeet niet dat de wegen Achter Capitten en Goyegracht-Noord grotendeels onverhard en smal zijn. 

Potdicht

Net zoals veel andere gemeenten in het Gooi, zoals Laren, is ook Blaricum actief een zoektocht gestart naar geschikte woningbouwlocaties in het dorp, omdat ook hier sprake is van woningnood. Er is vooral veel behoefte aan betaalbare woningen voor jonge starters en senioren. De woningmarkt zit potdicht en de plekken liggen allesbehalve voor het oprapen. 

Blaricum kan al een flinke duit in het woningbouwzakje doen op de plek van het oude ziekenhuis aan de Rijksstraatweg 3. Uit het onlangs gepresenteerde conceptplan blijkt dat daar ruimte is voor 680 woningen, waarvan honderd sociale huur zouden moeten zijn. 

Rood kruis

Maar daarna is het qua woningbouwlocaties in Blaricum echt schrapen, al komen uit het vorig jaar gehouden onderzoek nog elf andere plekken naar boven. Naast de twee locaties zijn nog drie andere plekken mogelijk geschikt voor woningbouw.

Het gaat om de parkeerplaats Hendrik Smitlaantje, een voetbalveld van BVV en de voormalige gemeentewerf in de Bijvanck. Door de andere zes aangedragen locaties, zoals Hoek Rigterskamp – Windvang en het grasveld Palingpad – Het Erf staat een rood kruis. Dat zijn plekken die ‘minder kansrijk’ zijn, aldus Kennis.

Morgenavond praat de politiek voor het eerst over het locatie-onderzoek woningbouw in Blaricum. Als de raad hier later een klap op geeft, dan gaat het college in ieder geval een opdracht maken voor Achter Capitten bij het woonwagenkamp. Maar dat gebeurt pas op z’n vroegst eind dit jaar, want dan moet er duidelijkheid zijn over de rioolwaterzuiveringsinstallatie. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.