Blaricum begint met bouwen: de snelle HOV-bus komt er nu echt aan

Door Pieter Witte

Het gaat er nu toch echt van komen: eind van deze maand start de aanleg van de snelle HOV-busbaan door Blaricum. De werkzaamheden van deze eerste fase zullen naar verwachting drie maanden duren. De werkzaamheden zullen voor afgesloten wegen en andere overlast zorgen.

Het heeft nogal wat jaren aan voorbereiding gekost en op sommige plekken gaat de bouw van de snelle HOV-lijn nog steeds niet van star, maar in Blaricum begint het nu echt.

Aan en rond de Stroomzijde gaan de eerste werkzaamheden aan de busbaan als eerst uitgevoerd worden. Een direct gevolg is dat de zogeheten Gordiaanse Knoop bij de Blaricummermeent drie maanden afgesloten is. Een Gordiaanse knoop is van zichzelf al niet te ontwarren, dus is er een omleiding ingesteld.

Omweg

Tot begin februari volgend zal de weg tussen de Gooischedreef en de Deltazijde, die doorloopt in de Stichtseweg, afgesloten zijn voor alle verkeer. Automobilisten zullen moeten omrijden via Huizen.

Maar ook fietsers krijgen te maken met een omleiding: het bruggetje tussen de Blaricummermeent en de Bijvanck zal worden afgesloten. Tweewielers moeten via de rotonde op de Aristoteleslaan, de Bijvangweg en via de Lepelaar omrijden. De Gooischedreef zelf blijft wel bereikbaar.

Voor de veiligheid is het nodig dat de Gordiaanse Knoop op de schop gaat, sterker nog: het hele kruispunt wordt opnieuw aangelegd. Het knooppunt wordt compacter en de bus zelf krijgt een aparte ‘opstelstrook’. Ook komen er verkeerslichten op elke hoek te staan. Het bruggetje, wat de schakel is tussen de Bijvanck en de Blaricummermeent, wordt verplaatst naar de toekomstige oversteekplaats.

Onmisbare schakel

De snelle HOV-lijn moet de ‘onmisbare schakel in het OV-netwerk’ zijn. Amsterdam, Schiphol en Almere zouden hierdoor beter bereikt kunnen worden. De gemeenten Eemnes, Laren, Hilversum en Huizen investeren samen met de provincie Noord-Holland in betrouwbaar openbaar vervoer voor alle inwoners en reizigers in ’t Gooi en dus komt er onder andere een snelle en hoogwaardige busverbinding tussen Hilversum en Huizen.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.