Bewoners over fietsers in het winkelgebied: ‘Oudere mensen maken geen schijn van kans’

Door Amanda Algra

Goed nieuws voor de fietsers, want als het aan de gemeente ligt is dit binnenkort toegestaan in het centrum van Hilversum. Op de Groest, Kerkstraat en Kerkbrink geldt nu nog een fietsverbod, maar die kan binnenkort verdwijnen. Fietsers en voetgangers zouden hier veilig de ruimte krijgen, maar inwoners vrezen voor ongelukken.

‘Een bereikbare stad waar duurzame en veilige mobiliteit de norm is’, dit is waar de zogenoemde Agenda Fiets voor staat. Het college van burgemeester en wethouders dient dit voorstel eind van deze maand voor aan de raadcommissie.

Dit idee is bedoeld om het fietsgebruik in de mediastad Hilversum maximaal te stimuleren, onder andere door middel van het verbeteren van de kwaliteit van het fietsnetwerk en de toegankelijkheid voor fietsers. Om deze reden komen er doorfietsroutes naar omliggende dorpen en steden, hierdoor zou het veiliger moeten worden voor fietsers – ook zou het zorgen voor tijdswinst.

Veiligheid voorop

De gemeente gaat hierbij een nauwe samenwerking met de Fietsersbond aan om verkeerveiligheid een topprioriteit te maken in de Agenda Fiets. Dit werd nadrukkelijk benadrukt door het college.

Inwoners kunnen hier ook helpen door locaties waar zich regelmatig onveilige verkeerssituaties voor doen door te geven. Hier wordt een speciale kaart voor gemaakt, en de gemeente zegt op hun beurt hier proactief op te gaan reageren.

Wél of niet?

Al jaren staat het kernwinkelgebied bekend om het hebben van veel fietsoverlast. Zo zou er tijdens de Coronatijd een fietsverbod in delen van het centrum zijn ingevoerd, met oog op de groeiende terrassen in die tijd. Ook zou men veel last hebben gehad van de vele fietsen die door de straten heen geparkeerd zouden zijn.

De gemeente Hilversum kondigde in mei nog aan dat er meer handhaving zou komen te staan op de desbetreffende gebieden, onder het mom van ‘meewerken aan een verkeersveilig Hilversum’.

Een zorgpunt is de drukte op de fietspaden: fietsen, bakfietsen, voetgangers en zelfs fatbikes zullen de ruimte moeten gaan delen. Echter zit er een flink snelheidsverschil tussen de deelnemers.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.