Bewoners Anna’s Hoeve denken na over rechtszaak tegen bouw metershoge zendmast

Door Erik Bootsman

Bewoners rond de Anna’s Hoeve weten nog niet of ze naar de rechter stappen om de komst van een 40 meter hoge zendmast tegen te houden. Eerder maakten ze bezwaar bij de gemeente tegen de komst van de mast voor mobiele telefonie naast hun wijk. Het college van Burgemeester en Wethouders van Hilversum heeft besloten alle bezwaren af te wijzen.

67 bezwaren zijn afgewezen door het Hilversums college van Burgemeester en Wethouders. De bezwaren werden ingediend door bewoners van de buurt en het Goois Natuurreservaat. De toren zou onder anderen niet passen in het gebied en de horizon vervuilen. 

Het dagelijks bestuur van de  gemeente lijkt nu voorrang te geven aan het algemeen belang;  een goede dekking voor mobile telefonie in het gebied. De omwonenden weten nog niet hoe ze gaan reageren op het afwijzen van hun bezwaarschriften. Veel van hen zijn op vakantie en er is nog geen overleg geweest.

Andere locatie

Er was ook een plan om de mast te plaatsen op het dak van de brandweerkazerne aan de Kamerling Onnesweg. Dit idee is losgelaten omdat de brandweer bang was dat de mast storend zou kunnen werken op het P2000-systeem. Dat is het communicatiemiddel dat politie, brandweer en ambulancediensten gebruiken. Een verstoring daarvan zou tot gevaarlijke situaties kunnen leiden.

Al 5 jaar bezig

Vijf jaar geleden begon Vodafone met het zoeken naar een nieuwe plek voor het plaatsen van antennes. Uiteindelijk gaf het college goedkeuring om de bijna 40 meter hoge zendmast te plaatsen op het terrein van de rioolzuiveringsinstallatie, vlakbij de woonwijk. En dit steekt de bewoners: “Zowel vanuit de buurt, de natuur als vanaf het panoramische uitzicht op de berg van Anna’s Hoeve ga je er tegenaan kijken”, vertelde Nathalie van Herk, een bezorgde bewoner van de buurt en kartrekker van deze actie eerder aan NHGooi. 

Nadat de buurt geconfronteerd werd met het nieuws werd er een petitie gestart, maar dat mocht niet baten. De omgevingsvergunning werd toch verleend. Ook hierna gaat het volgens de bewoners mis. “Wij hebben meegedacht en vragen gesteld, maar daar is de gemeente niet inhoudelijk op ingegaan”, zo legt Van Herk uit.

“Wij willen namelijk wel echt constructief meedenken. Jaag het er nu niet doorheen. Vorig jaar heeft de gemeente immers bekend gemaakt dat een ontwerpbestemmingsplan Anna’s Hoeve in 2023 wordt voorbereid.”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.