Besturen van Wijdemeren gaat niet goed, daarom heeft coalitie nieuwe partner nodig

Door Ingmar Meijer

Doorgaan met een minderheidscoalitie gaat echt niet meer in Wijdemeren. Daarom gaan De Lokale Partij (DLP) en de VVD nu op zoek naar een nieuwe politieke bondgenoot, want een stabiel draagvlak is gewoon hard nodig. Daar is grote behoefte aan, omdat de gemeente onder meer verwikkeld is in een fusie met Hilversum en/of Gooise Meren. 

Vorig jaar juli stapte PvdA-GroenLinks uit de coalitie. Voor deze partij was de situatie niet langer houdbaar. Dat had alles te maken met het financiële herstelplan van het college van burgemeester en wethouders. Wijdemeren stond onder preventief toezicht van de provincie Noord-Holland en moest financieel heel veel zeilen strak bijzetten om het huishoudboekje weer op orde te krijgen.

Politiek schipperen

Twee maanden later besloot Olivier Goetheer uit de fractie van DLP te stappen. Hij is als raadslid solo verdergegaan onder de naam Groep Goetheer. Sindsdien hebben de twee overgebleven coalitiepartijen geen meerderheid meer samen in de raad meer. Samen hebben zij nu nog negen van de negentien zetels. Dat betekent dat het al bijna een jaar politiek schipperen is. Het genoeg steun krijgen voor de voorstellen is een zware opgave.

“De coalitie constateert dat het college de laatste maanden niet op een stabiel draagvlak kan rekenen voor de voorstellen die zij doet aan de gemeenteraad en dat de oppositie veel werk heeft aan het indienen van eigen voorstellen. Dat doet wat ons betreft het besturen van de gemeente niet goed”, melden DLP en VVD. 

Juist met het oog op de nabije toekomst vinden de twee het belangrijk dat Wijdemeren de zaken zo goed mogelijk op orde heeft. Als er een fusie komt met Hilversum en/of Gooise Meren dan moet de gemeente alles netjes kunnen overdragen, is hun lezing. Dat kan door de coalitie nu te verbreden. 

Nieuwe wethouder

Inmiddels zijn de gesprekken al gestart. DLP en VVD zeggen met alle andere partijen uit de gemeenteraad te gaan praten. Voor hen is het belangrijk dat hun nieuwe coalitiepartner duidelijk aangeeft onder welke voorwaarde(n) zij bereid is om zich aan te sluiten. Deze partij gaat ook een wethouder leveren. Daarbij snappen de twee huidige bestuurderspartijen dat het coalitieakkoord uit 2022 aangepast kan gaan worden. 

Half juni moet er meer duidelijkheid zijn. Dan zullen DLP en VVD ook de volgende stappen aankondigen, zo laten zij weten.

Exit

Daarmee is Wijdemeren al de derde Gooise gemeente die de coalitie verbouwt in de periode vanaf 2022. In Hilversum gebeurde dat deze week nog. Daar zijn Democraten Hilversum en de PvdA nu onderdeel van het college, terwijl Hart voor Hilversum exit is.

En in Gooise Meren veranderde de coalitie al heel snel. D66 stapte in oktober 2022 op nadat coalitiegenoot Hart voor BNM ineens fuseerde met de grootste oppositiepartij Gooisch Democratisch Platform. Zij zijn opgegaan in Wij Gooise Meren. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.