Bestrijders naar Naarder wijk om ‘gevaarlijke’ tijgermug te verdrijven

Door Gooise streekredactie

Er lopen de komende weken bestrijders door de straten van de Naarder wijk Ministerpark die de tijgermug te lijf gaan. Dat gebeurt nadat de tijgermug, die tropische ziektes zou kunnen verspreiden, een jaar geleden al gesignaleerd werd in de buurt. 

De bestrijders van de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit bezoeken juist de Naarder wijk, omdat de kans bestaat dat er – na het aantreffen van de mug in de buurt een jaar geleden – nog eitjes de winter hebben overleefd waar muggen uit kunnen komen. 

Tijgermuggen kunnen tropische ziektes verspreiden. De kans daarop is nu nog klein, maar als de mug zich definitief in het land vestigt, wordt die kans wel groter. 

De bestrijders speuren door de wijk naar onder meer stilstaand water, waarvan bekend is dat muggen er graag op af komen. Waar het kan, wordt dat water weggehaald. Als dat niet kan wordt er een voor muggen giftig middeltje in gespoten, om er zeker van te zijn dat de muggenlarven doodgaan. Dat middel is niet schadelijk voor mensen. 

Muggenvallen

Halverwege deze maand maken de bestrijders hun eerste ronde, na een paar weken komen ze nog een keer langs. Op verschillende plaatsen worden ‘muggenvallen’ geplaatst om te kijken of de tijgermug er nog is en of de bestrijding werkt.

Mocht de tijgermug daadwerkelijk weer worden gevonden, dan is de kans groot dat de bestrijders vaker terugkomen. 

Naarders die de tijgermug spotten, worden opgeroepen daar ook melding van te maken. Bewoners van de wijk hebben deze week een poster ontvangen waar ook tips op staan om de tijgermug zelf te lijf te gaan. Dat kan onder meer door zelf al stilstaand water uit de tuin weg te halen en bijvoorbeeld netten over regentonnen te spannen. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.