Beste vergaderlocatie voor de Larense gemeenteraad… is in Eemnes

Door Ingmar Meijer

Laarders die een raadsvergadering van hun gemeenteraad willen bijwonen, of die willen inspreken bij een commissie, zullen naar het gemeentehuis in Eemnes moeten blijven gaan. Dit blijkt de beste locatie voor de Larense politiek om de officiële vergaderingen te houden. Wel is het de bedoeling om informele bijeenkomsten te gaan houden in het Brinkhuis: de locatie in hartje Laren waar burgemeester en wethouders sinds afgelopen zomer werken. 

De Larense politici vergaderen al even in Eemnes. Dat heeft alles te maken met de verkoop van het inmiddels oude gemeentehuis aan de Eemnesserweg. Nieuwgeluk Real Estate uit Hilversum heeft dat pand in de zomer van 2022 gekocht. Dit had tot gevolg dat de politiek op een gegeven moment niet meer kon vergaderen op het oude, vertrouwde adres in Laren. Terwijl de gemeente op zoek ging naar een nieuwe, permanente vergaderstek voldeed de raadszaal in Eemnes ondertussen goed.

In opdracht van de gemeente Laren heeft een adviesbureau laten onderzoeken welke van de twee locaties, het Brinkhuis of het BEL-kantoor in Eemnes, de beste plek is voor de politiek om te vergaderen. Laatstgenoemde locatie is als het ware het gemeentehuis voor Blaricummers, Eemnessers en Laarders, waar ambtenaren van de drie gemeenten al dik vijftien jaar nauw met elkaar samenwerken op één locatie. 

‘Minder representatief’

Het BEL-kantoor biedt uiteindelijk de meeste voordelen, zo concludeert het adviesbureau. Dat betekent dat dit de beste locatie is voor de formele bijeenkomsten, zoals raads-, commissie- en fractievergaderingen. Het Brinkhuis in het eigen Laren kan dan heel goed dienst doen als plek voor meer informele sessies, zoals informatie- en inspraaksessies. De onderzoekers realiseren zich goed dat het vergaderen bij de buren ‘minder representatief is voor de gemeenteraad’. 

Waarom dan toch Eemnes? Deze locatie heeft als grootste pluspunt dat er al een vergaderzaal is met alles wat vandaag de dag nodig is, waaronder interactieve whiteboards, projectieschermen en een audiovisueel systeem. Dat laatste is echt nodig. Vergaderingen moeten live gestreamd kunnen worden en zo’n installatie ontbreekt in het Brinkhuis. Dat zou een investering betekenen van duizenden euro’s.

En zo stapelen de kosten zich al snel op als het over de locatie Brinkhuis gaat. Volgens het rapport gaat dat Laren, onder andere aan de huur van de bibliotheek, techniek en andere zaken, dik 70.000 euro kosten. Terwijl de locatie Eemnes alles al heeft. 

Privacy

Daar komt onder meer nog komt bij dat de privacy minder goed te bewaken is in het Brinkhuis, wat een culturele ontmoetingsplaats is in het hart van Laren. De in dit pand gevestigde bibliotheek zou de aangewezen plek zijn voor de politieke bijeenkomsten. Besloten vergaderingen, als geheime of vertrouwelijke stukken worden besproken, zijn hier dan een stuk lastiger.  

Een ander argument voor Eemnes is dat de agenda ook meer ruimte biedt om ingelaste vergaderingen in te plannen dan in het drukke culturele centrum aan de Brink. Ook al moeten de Larense ambtenaren wel rekening houden met hun politieke collega’s uit Eemnes en Blaricum die hier respectievelijk op maandag en dinsdag vergaderen. De Larense raad heeft de woensdag als vaste vergaderdag.

Op woensdag 20 maart behandelt de commissie Maatschappij en Financiën het plan voor opsplitsing van de vergaderlocaties.  

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.