Belita werd net als haar neef Bradley slachtoffer van een Telegram-kanaal

Door NH Gooi

Belita van Dijk en haar gezin waren een jaar lang doelwit van zeer ernstige bedreigingen door een Telegram-groep en leefden in een nachtmerrie. Belita is de nicht van de bedreigde YouTuber Bradley van Dijk waar NH Nieuws/Gooi de afgelopen tijd regelmatig over heeft bericht.

Een harde schijf met daarop zeker 32 GB aan bewijsmateriaal, screenshots van de meeste ernstige bedreigingen uit het Telegram-kanaal, bracht Belita recentelijk naar de politie. Net als haar neef is ze telg uit de Hilversumse Van Dijk-familie. De familie werd in de jaren ’70, ’80 en ’90 vaak in verband gebracht met criminaliteit. Belita is, zoals ze zelf zegt, onderdeel van de nieuwe generatie die het leven anders wil aanpakken, maar haar achternaam heeft haar wel gehard. Ogenschijnlijk emotieloos vertelt ze haar verhaal, maar op momenten dat ze spreekt over de bedreigingen aan het adres van haar kinderen, is ze zichtbaar aangeslagen.

“Het begon 6 november 2022. Ik werd gebeld door een nichtje. Ze vertelde dat gegevens van mijn familie en van mij werden gedeeld in de Telegram-groep ‘Looijkartel’. Tot mijn stomme verbazing zag ik foto’s van mezelf en van mijn dochters, afkomstig van Facebook in de groep. Vanaf dat moment werden steeds meer gegevens gedeeld: mijn telefoonnummer, mijn e-mail tot aan een bankrekeningnummer aan toe.”

“Ik dacht dat als ik niets zou doen het vanzelf zou overwaaien, maar dat deed het niet. Bradley werd bedreigd, dat wist ik wel. Ik had destijds weinig contact met hem, maar in de groep werd gezegd dat ik dikke maatjes met hem was en daarom moest ik ook ‘aan de beurt komen’.”

“Ja, ik steun Bradley. Die beschuldiging van pedofilie is onzin, dat weet iedereen. Hij moet lekker online blijven. Hij zit al in een sociaal isolement. Dit is zijn enige interactie met de buitenwereld. Waarom bepaalt een ander wat hij wel en wat hij niet mag?”

Tekst gaat verder onder de foto

In de zaak rondom de bedreigingen aan het adres van Bradley, zijn familie en zelfs zijn buren en vrienden zijn nu vier mensen aangehouden. Twee beheerders van het Telegram-kanaal van 26 en 39 jaar. Later nog twee jongens van 15 en 16 jaar oud.

“Ik hoop dat ze nog meer aanhoudingen gaan verrichten. Vooral die twee mannen die de namen hebben aangenomen van twee overleden familieleden. De één geeft zich uit voor het overleden broertje van Bradley. De ander voor mijn in 2002 doodgeschoten oom. Ik mis mijn oom nog steeds en ik word elke keer weer geconfronteerd met dat verdriet. Maar wat dacht je hoe het moet voelen voor de moeder van Bradley? Zij kan de naam van haar eigen overleden kind niet eens meer uitspreken, want zij associeert deze nu met bedreigingen. Het zit heel diep bij de hele familie.” 

Tientallen malen per dag komen bezorgers aan de deur voor dingen die je niet hebt besteld. Mensen die via Marktplaats naar je adres komen voor producten die je niet te koop hebt staan. Haar dochters van destijds 10 en 14 die bedreigingen ontvangen op hun mobiele telefoons waarvan de nummers zijn gelekt. Het was een nare periode voor Belita en haar gezin, maar naar verloop van tijd werd het nog erger.

Dreigvideo’s

“De groep liet dreigvideo’s opnemen door een verstandelijk beperkte jongen in een instelling. Die jongen deed dat omdat hij dacht dat hij dan met mij naar bed mocht. Ik ben aangeboden, als hoer, in ruil voor dreigvideo’s. Als hij het niet zou doen, dan zouden ze hèm aanpakken.”

“Op Telegram zijn mannen actief die op zoek zijn naar seks. De groep had een account aangemaakt op mijn naam. Zoals ze zoveel accounts hebben waarvoor ze mijn naam gebruiken: Facebook, X (voorheen Twitter). Mensen denken echt dat ik dat ben. Ze hebben zoveel mannen aangesproken vanuit mijn naam met mijn foto erbij. Mannen die mijn adres hadden. Er hoefde maar één gek tussen te zitten…”

Tekst gaat verder onder de foto

Aangerand

“Het allerergste? Een filmpje op Telegram waarin een man masturbeert op mijn foto. Ik voel me aangerand. Er worden seksuele handelingen verricht, mijn naam wordt genoemd, mijn foto getoond, zonder mijn toestemming. Ik ben er zo misselijk van geworden.”

“Wat nog zieker is dat ze het filmpje hebben bewerkt… Ze hebben de grafsteen van mijn overleden neefje erop geplakt.”

“Ik vraag me weleens af waar de woede naar Bradley, naar mij en mijn familie vandaan komt. Het lijkt een obsessie. Het zit echt heel diep en ik denk dat het niet eens iemand is die Bradley of ons persoonlijk kent. Wat ik wel zeker weet is dat er veel Hilversummers in de groep zaten. We zijn echt in de gaten gehouden, wat we deden, waar we waren.”

“Ik denk dat ze geld aan ons verdienen. Kijk maar op TikTok, daar loopt iemand financieel binnen met de compilaties van de filmpjes van Bradley, duizenden kijkers. Die persoon heeft zelfs een webshop die merchandising verkoopt met een karikatuur van Bradley erop.”

Zorgen

“Het was ongelofelijk wat ze allemaal over me wisten. Adres, telefoonnummer, maar zelfs mijn bankrekeningnummer. Dat ene nummer heb ik alleen gebruikt voor mijn uitkering die ik destijds kreeg. Dat is toch gek? Ze wisten dat ik een ziektewetuitkering kreeg en Bradley een Wajong-uitkering. Ze kenden zelfs de hoogtes van onze uitkeringen.”

“Ik ben ervan overtuigd dat er vanuit het UWV is gelekt en ik heb dit ook bij ze aangegeven. Ze hebben overal leden zitten, op het hoogtepunt hadden ze er zo’n 10.000, dus waarom niet bij bedrijven en instanties?”

“Nu de actieve ontsteking in mijn rug onder controle is, wil ik graag weer aan het werk. In overleg met het UWV is mijn ziektewetuitkering een WW-uitkering geworden. Dan kan ik sneller aan het werk, maar geen werkgever neemt me aan. Google me maar eens… Je ziet direct dat ik een fan ben van Adolf Hitler, dat ik pedofielen steun en dat ik een ‘crack-hoer’ ben. Ik durf niet eens meer te solliciteren.”

“Zo durf ik ook geen boodschappen meer in mijn eigen buurt te doen. Ik schaam me. Ik heb het gevoel dat mensen me aankijken, omdat ze denken dat ik een hoer ben.”

Tekst gaat verder onder het kader

“Die seksueel getinte dingen, die masturbatie-video, het feit dat ze me hebben aangeboden als prostituee, de social media-accounts die mijn naam dragen en nog actief zijn… Daar heb ik mentaal last van. Schrijven is voor mij de beste therapie, ik schrijf alles van me af. Ik werk aan een boek, want dit verhaal moet worden verteld. Alles moet op tafel. Bradley is het grootste slachtoffer, maar niet het enige slachtoffer. Dat heb ik de politie ook gezegd. Weet je wat het met je doet als je per uur twintig bezorgers aan de deur krijgt? Als de hele nacht door mensen aanbellen of op je ramen kloppen? Ik ben Bradley 2.0.”

 

 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.