Behouden voor de toekomst: Bussumse Kolonel Palmkazerne wordt monument

Door NH Gooi

Een groot deel van de historische Bussumse Palmkazerne blijft behouden als er straks een nieuwe woonwijk gebouwd wordt op Crailo. De gemeente heeft besloten de kazerne een monumentenstatus te geven. Dat betekent overigens niet dat het gebouw onaangetast blijft: van buiten blijft het hetzelfde, van binnen komen er woningen.

Er is pakweg vijf jaar gewerkt aan de monumentenstatus voor het oude kazernecomplex, dat al heel wat jaren leeg staat. Er is vooral onderzoek gedaan naar de cultuurhistorische waarde. Kort gezegd is bekeken of het waard is om de panden te beschermen. 

Het antwoord is grotendeels positief. Van het hele complex worden nu zes legeringsgebouwen en twee schoorstenen van het voormalig keukengebouw aangewezen als monument. Dat zijn de gebouwen rond de voormalige appèlplaats.

Onsamenhangend geheel

Dat niet het hele kazernecomplex tot monument wordt gemaakt, heeft er mee te maken dat er door de jaren heen nogal wat bijgebouwd is en verschillende bouwstijlen zijn gebruikt.

De gemeente vat dat samen als ‘een complexe bouwgeschiedenis, waardoor een onsamenhangend geheel is ontstaan’.

De monumentenstatus geldt vanaf half oktober. Dat is ook het moment dat de grond wordt overgedragen aan de projectontwikkelaar. Op Crailo – het gebied op de grenzen van Gooise Meren, Laren en Hilversum – moet een woonwijk van zo’n 600 woningen gebouwd worden.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.