Voor slechtzienden en blinden is het een hels karwei om station Naarden-Bussum te bereiken. Steeds meer automobilisten zetten hun wagen op de blindengeleidelijn neer op het plein aan de westkant van het station. ”Dit is gevaarlijk en niet wenselijk”, vertelt Anjuli de Geest van Visio Zicht op Toegankelijkheid. De gemeente Gooise Meren weet van dit probleem af, maar is voorlopig niet van plan hier iets aan te doen.
Sinds vorig jaar heeft Station Naarden-Bussum de westelijke ingang volledig gerenoveerd. “Reizigers kunnen zich nu gemakkelijker in en rond het station verplaatsen”, aldus een enthousiaste Harro Homan, regiodirecteur bij ProRail. De nieuwe situatie moest juist zorgen voor een betere bereikbaarheid en toegankelijkheid voor iedereen, maar in de praktijk blijkt nu dat dit helemaal niet het geval is.
Want mensen met een visuele beperking ervaren veel moeilijkheden om het station daadwerkelijk veilig te bereiken. Voor hen is er speciaal een blindegeleidelijn aangelegd bij de westelijke ingang, maar deze voelbare witte strook op de grond is vaak onbegaanbaar doordat automobilisten hun voertuig op de lijn zetten. En dat terwijl er even verderop een kiss and ride-strook is waar zij even kunnen stilstaan om hun passagiers af te zetten of snel iemand op te halen.
Kort stilstaan
“Zelfs kort stilstaan op de lijn kan gevaarlijk zijn”, waarschuwt Anjuli. “Slechtziende mensen kunnen over het hoofd worden gezien of plotseling tegen een auto oplopen. Dit creëert een onveilig gevoel, wat ertoe leidt dat mensen het station gaan vermijden”, luidt haar vervolg.
Tekst gaat door onder de foto.
Het probleem is bekend bij de gemeente Gooise Meren, zo blijkt uit antwoorden op vragen van NH. Dat wil niet meteen zeggen dat de gemeente nu meteen in actie komt. “Vooralsnog overwegen wij geen maatregelen”, is de duidelijke respons.
Gedeelde ruimte
De uitleg daarvoor zit hem volgens Gooise Meren in de inrichting van het westelijke stationsplein. Het gaat hier om een zogeheten gedeelde ruimte – shared space zoals de gemeente het noemt. Er zijn geen hoogteverschillen en dat is passend bij een uitgang van het station.
“Dat mensen bij halen en brengen even in de auto wachten op een plek waar dat kan, al is dat niet op de aangegeven kiss and ride-plekken, is niet meteen een probleem. Er is heel veel ruimte. Daarbij wordt wel verwacht dat de blindegeleidelijn wordt vrijgelaten”, is de mededeling.
Achter de bankjes
Anjuli hoopt juist wel op actie vanuit het gemeentehuis. Zij zou graag zien dat de blindegeleidelijn meer richting het station komt te liggen. Dat de lijn nu ligt op een gedeeld stuk in de openbare ruimte had wat haar betreft nooit gemogen. “Achter de bankjes wordt het autoverkeer vermeden. Daar ondervindt niemand er hinder van.” Dat is volgens Anjuli de beste oplossing.
Van Gooise Meren verwacht zij dat er inderdaad maximale veiligheid wordt nagestreefd. Op dit moment is dat absoluut niet het geval.