Alsnog gedwongen afgebroken Bussums mantelzorghuisje leidt tot politieke vragen

Door Pieter Witte

Het Bussumse mantelzorghuisje dat van de gemeente afgebroken moet worden, leidt tot politieke vragen van de lokale VVD-fractie. De partij wil weten of de gemeente juist niet meer moet doen om mantelzorgwoningen toe te staan. 

Onlangs bleek dat huisarts Catrien Nitzsche het mantelzorghuisje, dat amper zichtbaar in haar voortuin in villawijk het Spiegel in Bussum staat, moet afbreken van de gemeente.

Aanleiding is een klacht van de achterbuurman die eerst wel, maar nu niet meer akkoord is met de verbouwing. De VVD-fractie wil nu weten of de burgemeester en wethouders op de hoogte zijn van de situatie. Ook worden er vragen gesteld of de regels niet versoepeld moeten worden.

Veel in het nieuws

Afgelopen tijd waren er verschillende berichten in het nieuws over het bouwen van een mantelzorgwoning in de eigen tuin. Steeds meer gemeenten staan dit toe, maar in Bussum is dit nog niet het geval is. De VVD schetst dat in de ‘woon-zorg visie’ van de gemeenteraad al vastgesteld is dat er nu al een tekort is aan zorgwoningen en dat dit tekort alleen maar zal oplopen de komende jaren.

De huidige behoefte aan zorg dichtbij huis en het tekort aan woningen is volgens de partij niet van vandaag op morgen ontstaan. Een van hun vragen is dan ook waarom in het geval van de Bussumse huisarts de menselijke maat niet is gehanteerd. In de gemeentelijke visie komt immers naar voren dat er voor mantelzorgers weinig belemmeringen moeten zijn.

In de procedure die door Nitzsche is doorlopen, schortte er behoorlijk wat aan de communicatie vanuit de gemeente. Volgens de indieners van de vragen is helder, duidelijk en transparant communiceren met goede informatievoorziening voor inwoners essentieel om samen een prettige leefomgeving te realiseren.

Veel regels

Het uiteindelijke doel is om de regeldruk weg te nemen als het gaat om het bouwen van mantelzorgwoningen. Daarbij zou het uitgangspunt moeten zijn dat het antwoord op voorhand ‘ja, mits’ en niet ‘nee, tenzij’ zoals nu. 

De politieke vragen moeten nog worden behandeld.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.