Al maanden lekkages op Loosdrechtse basisschool: ‘Kinderen zitten in plassen in de klas’

Door Noor van Scherpenzeel

Verouderd, lekkend en tochtig: basisschool De Sterrenwachter in Nieuw-Loosdrecht vraagt om hulp. Terwijl leerlingen in hun winterjassen in de klas zitten, doet de schooldirectie een wanhopige oproep aan de gemeente voor actie. Maar bij wie ligt dit probleem eigenlijk; de school of de gemeente? 

“Het is een onhoudbare situatie”, zegt Caroline van den Bouwhuijsen, directeur van basisschool De Sterrenwachter. Sinds afgelopen jaar hebben ze daar last van een lekkage in één van de klaslokalen, die zelfs na meerdere reparaties nog steeds niet helemaal verholpen lijkt te zijn. Bij hevige regenbuien gaat het vaak toch weer lekken, waardoor kinderen soms in plassen water in de klas zitten.

Om ervoor te zorgen dat het regenwater niet meer naar binnen komt, moet het hele dak vervangen worden. “Het dichten van de gaten is slechts een tijdelijke oplossing. Het probleem is te groot. Om het écht op te lossen moet er een nieuw dak op. Dat is zo’n 20.000 euro. Geld wat we veel liever in het nieuwe gebouw steken.”

En dat is dan ook precies de reden dat de school nu bij de gemeente aanklopt. Jaren geleden – zes om precies te zijn – kwam gemeente Wijdemeren met het plan om het schoolgebouw van De Sterrenwachter te vervangen. Het was verouderd en het moest groter. Drie jaar geleden kwamen de eerste concrete plannen, maar vanwege corona en een toegekend krediet van de gemeente wat bij lange na niet genoeg bleek te zijn, werden die plannen weer uitgesteld. 

“Er moesten steeds heel veel ogen overheen”, zegt Van den Bouwhuijsen. “Daardoor duurt het hele proces heel lang.” Omdat het gebouw zo verouderd is, zijn drie groepen inmiddels ondergebracht bij De Linde, een andere basisschool in Loosdrecht. Vier groepen zitten nog bij Sterrenwachter, waarvan dus één groep in een lek klaslokaal les krijgt. 

‘Onderwijsgeld weggooien’

Van den Bouwhuijsen is ten einde raad. “We vinden de situatie ontzettend vervelend. Het is heel onplezierig voor de kinderen en hun ouders. Maar 20.000 euro is echt heel veel voor een gebouw wat binnenkort toch tegen de vlakte gaat. Als je over gaat stappen, ga je niet veel geld in je gebouw gaat investeren. Dat is onderwijsgeld weggooien.” 

En niet alleen de lekkage maakt het een onhoudbare situatie. Vorig jaar winter is een van de cv-ketels van het schoolgebouw uitgevallen, waardoor er geen warm water was. Kinderen zaten toen met hun winterjas aan in het lokaal. “We hebben nog andere cv-ketels in het gebouw, maar weten niet hoe lang die nog blijven werken. Alles is ontzettend verouderd.”

Volgens Van den Bouwhuijsen is het van belang dat de gemeente zo snel mogelijk een noodgebouw voor ze regelt, waar ze in kunnen verblijven totdat de nieuwe school gebouwd is.

Verantwoordelijkheid bij de school

Die vraag kwam ook binnen bij Patricia IJsbrandij van de lokale partij DorpsBelangen. Tijdens de afgelopen gemeenteraad vroeg zij wethouder huisvesting Ron de Haan of de gemeente snel iets kan doen aan deze situatie, maar volgens de wethouder ligt de verantwoordelijkheid volledig bij de school.

De Haan lijkt daar nu op terug te komen. Hij heeft inmiddels contact opgenomen met de schooldirectie om samen met een aannemer te kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

Basisschooldirecteur Van den Bouwhuijsen: “Ze willen volgens mij langskomen voor het dak, wat natuurlijk heel fijn is. Ik heb ook wel degelijk het gevoel dat de gemeente meedenkt. Maar stel je voor dat ze nu 20.000 euro betalen om het dak te repareren.. Dat zou echt ongelofelijk zonde zijn. Ik hoop dat ze er uiteindelijk toch voor zullen kiezen snel te investeren in noodlokalen, dat zou echt de beste oplossing zijn.” 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.