Al jaren leegstaande Hilversumse bar moet ‘plek van de toekomst’ worden

Door Ingmar Meijer

Hilversum gaat het de al jaren leegstaande monumentale bar op de kop van de Larenseweg en Kleine Drift meer liefde en aandacht geven. Met de onthulling van een gevelgedicht van stadsdichter Charlotte de Raad werd vandaag een eerste stap gezet. De monumentale bar moet een ‘plek van de toekomst’ worden. 

Het al jaren vervallen barretje staat symbool voor het hele Oosterspoorplein, meent ook verantwoordelijk wethouder Arno Scheepers. Het is duidelijk dat er lang geen aandacht aan is besteed. Daardoor ziet het er niet uit, oogt het verloederd, terwijl het alles heeft om een ‘ parel van Hilversum’ te zijn.

Tederheid, liefde en zorg

Maar met de nodige ’tender, love and care’ zoals de Amerikanen zeggen, moet het helemaal goed komen.

Die nieuwe tederheid, liefde en zorg is wat wethouder Scheepers betreft terug te vinden in het grootschalige opknapplan voor dit gebied, het plan ‘Bruisend Hart’. 

Niet alleen moeten er woningen komen, maar ook winkels en veel groen. Daarnaast zou ook aan deze kant van het station een ondergrondse fietsenstalling moeten komen. Al met al moet er een volwaardige entree verrijzen aan de oostkant. Een plek waar niet alleen reizigers maar ook buurtbewoners graag naartoe komen om te verblijven.

Om dit hele gebied te kunnen ontwikkelen, is Hilversum al jaren bezig met opkopen van alle panden. De gemeente heeft het ‘rechts op eerste koop’. Volgens de wethouder bezit de gemeente al meer dan twintig panden. Daar is de verloederde Ki-Bar er één van.

Vandalisme

Het pand op de Larenseweg moet in de plannen een belangrijke functie gaan vervullen in het ‘Bruisend Hart’ als het aan Scheepers ligt. Maar daar is nog heel veel werk voor nodig. Niet alleen is er lang niets meer aan gedaan, maar het pand is ook mikpunt van vandalisme. Zo zijn er vorige week nog ramen ingegooid. 

Hoe ernstig de staat is waarin het monumentale gebouw verkeert, weet de gemeente nu nog niet. Hilversum is bezig met onderzoek. Volgens de wethouder gaat het nog maanden duren voordat duidelijk is of het pand te herstellen is of dat de sloopkogel erdoorheen moet om er iets fraais voor terug te plaatsen. Scheepers meldt al wel dat er interesse is van een groepje Hilversummers. Zij willen een rol spelen in de ontwikkeling van de oude Ki-Bar.

Collectief geheugen

Het gedicht Bruisend Hart, dat geschreven is door stadsdichter Charlotte de Raad, is nu te lezen op de ramen van de voormalige kroeg.

Als het pand straks is opgeknapt of opnieuw is gebouwd dan krijgt haar werk zeker een definitieve plaats. “Zo’n gedicht zegt iets over het collectief geheugen en de ontwikkeling van de stad”, zegt Scheepers. “Daarnaast geeft het kleur en charme aan een plek.”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.