Actie tegen kap van duizenden bomen voor zonnegeluidswal wijk Naarderbos

Door Erwin Bakker

Het kappen van duizenden bomen voor een zonnegeluidswal tussen de A1 en de wijk Naarderbos: op deze manier moeten de bewoners van de wijk minder last krijgen van geluidsoverlast van de snelweg. Maar dit plan is een doorn in het oog voor Stichting Groen Muiderberg. De stichting is een petitie gestart die inmiddels ruim duizend keer in ondertekend. 

“Ik hoop aan de 4.000 handtekeningen te komen. Voor iedere boom één”, vertelt Thijn Westermann, voorzitter van Stichting Groen Muiderberg. “Ik voel me toch geroepen om het ongebreideld voor die natuurwaarde, de das, sperwer en het Natura 2000-gebied, op te nemen. Want ik heb het gevoel dat het te makkelijk opgeofferd wordt.”

Het idee voor een zonnegeluidswal langs de A1 komt uit de koker van bewoners van de wijk Naarderbos. Zij ervaren namelijk overlast van de naast gelegen snelweg A1. De wal van 1 kilometer lang moet ervoor zorgen dat de geluidsoverlast wordt verminderd naar 55 dB(A). Daarbij komen op het geluidsscherm vijf- tot zevenduizend zonnepanelen.

De tekst gaat hieronder door.

Naar schatting moeten hiervoor 3.000 tot 4.000 bomen worden gekapt, waarvan een deel in beschermd Natura 2000-gebied. De gemeente Gooise Meren heeft voor 137 bomen een kapvergunning. Voor de overige bomen is geen vergunning nodig, aangezien ze een diameter hebben van minder dan 25 centimeter.

Energietransitie en natuur

Westermann wil vooral het gesprek op gang brengen. “Wat offer je op voor de energietransitie? Want dat is iets wat iedereen wil en moet. Gemeentes hebben een verplichting en iedereen moet van fossiel af. Maar volgens mij heeft Nederland, onze gemeente en onze provincie nog niet helemaal goed helder waar dat dan wel en niet kan. Ik denk dat ze hiermee over de schreef gaan. Door gewoon in een stuk Natura 2000 met een dassenburcht te kappen.”

Het gaat om een smalle strook bebossing die verschillende natuurgebieden met elkaar verbindt. “Als dit doorbroken wordt, kan de das gewoon nooit meer richting Muiderberg, Muiden, Diemen komen.” Westermann begrijpt dat de bewoners last hebben van de snelweg. “Maar ik vraag me dan wel af waarom je op zo’n plek gaat wonen. Waarom ga je in hemelsnaam op honderd meter afstand wonen van de A1, als je daar niet tegen kunt?”

Als oplossing voor de geluidshinder geeft Stichting Groen Muiderberg aan dat de snelheid op de snelweg verlaagd kan worden. Hiermee gaat het aantal decibellen omlaag. Op het naast liggende bedrijventerrein zouden de zonnepanelen op de gebouwen geplaatst kunnen worden.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.