Acht maanden jeugddetentie en jeugd-tbs voor 19-jarige vrouw na rooftocht door ’t Gooi

Door Daan Visser

De 19-jarige vrouw krijgt acht maanden jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd voor het plegen van drie overvallen in één nacht in Hilversum en Bussum. Dat bepaalt de rechter. De vrouw reed vorig jaar, samen met een toen minderjarige vriendin, op de scooter met een nepwapen door ’t Gooi, waarmee ze drie jonge vrouwen van hun spullen beroofden. 

De rechter acht de nachtelijke rooftocht ook bewezen en geeft de jonge vrouw een straf van acht maanden jeugddetentie met onvoorwaardelijke jeugd-tbs. Twee weken eerder werd door het OM vijf maanden jeugddetentie met onvoorwaardelijk jeugd-tbs geëist.

Ondanks het feit dat de vrouw tijdens het plegen van de overvallen al volwassen was, kiest de rechter toch voor jeugdstrafrecht. Zij volgt daarmee het advies van de Reclassering, psychiater en psycholoog die de vrouw hebben onderzocht. 

Nachtelijke rooftocht

De op dat moment 18-jarige vrouw is in de vroege ochtend van 15 juni vorig jaar met een 17-jarige medeverdachte op de scooter op rooftocht geweest. Onder dreiging van een nepvuurwapen heeft het duo drie jonge vrouwen overvallen. De slachtoffers hebben allemaal ongeveer dezelfde leeftijd als de verdachten. Het Openbaar Ministerie (OM) liet eerder weten nog onderzoek te doen naar de medeverdachte.

De eerste overval vindt plaats op de Herenstraat in Bussum. De vrouwen op de scooter stappen af bij het slachtoffer, die net van een feestje komt. De twee overvallers gaan voor en achter de jonge vrouw staan, de voorste haalt het wapen tevoorschijn en richt het op haar hoofd. Ze dwingen haar tot het geven van haar mobiele telefoon. 

Dan rijdt het duo door naar Hilversum om op de Bussumergrintweg en de Taludweg opnieuw twee jonge vrouwen te overvallen. De overvallers maken tijdens hun tocht onder andere mobiele telefoons, tassen en identiteitskaarten buit. Wat er precies met de buit is gedaan blijft echter onduidelijk.

Tijdens de inhoudelijke behandeling gaf de vrouw toe deze nachtelijke reeks aan roofovervallen te hebben gepleegd en dat ze spijt heeft. Ook bood ze meerdere malen haar excuses aan richting één van de slachtoffers, die toen in de zittingszaal zat. “Ik snap dat je dit van mij denkt, maar je hoeft niet bang voor mij te zijn. Ik heb echt spijt.”

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.