Abdi A. voor de rechter na zware mishandeling en steekpartij in uitgaansgebied Hilversum

Het Openbaar Ministerie eist 6 maanden cel, waarvan ongeveer twee onvoorwaardelijk, tegen Naarder Abdi A. De 20-jarige verdachte zou de afgelopen jaren betrokken zijn geweest bij meerdere zware geweldsincidenten op en rondom de Groest, het Hilversumse uitgaansgebied. Bij één van die gevechten zou hij ook een man hebben neergestoken.

De rechtszaak tegen de 20-jarige Naarder zou eigenlijk 10 april plaatsvinden, maar toen kwam hij niet opdagen. Hij zat op dat moment in de gevangenis en werd vroeg in de ochtend gewekt, terwijl de rechtszaak pas in de middag was. Hij schreef daarom in een briefje aan de rechter dat hij geen zin had om te komen. 

Deze keer kwam hij er niet meer onderuit, aangezien de rechtbank hem had gedwongen om op te dagen. 

De verdachte kwam rustig over tijdens de zitting. Hij nam een slokje water toen de rechter opsomde waarvan hij allemaal verdacht wordt. Een behoorlijke reeks feiten; waaronder een zware mishandeling op de Biersteeg in juli 2022 en een steekincident in maart vorig jaar. Hij zou toen met een groot mes een man in zijn schouder en elleboog hebben gestoken.

“Hoe kijkt u hier zelf op terug?”, vraagt de rechter aan het einde van de opsomming. Abdi A. is kort van stof: “Ik heb er wel spijt van”. “Het lijken gevechten om niks”, zegt de rechter. A.: “Klopt”. 

Eerste mishandeling

De rechter gaat dieper in op het eerste gevecht in de Biersteeg, bij het Hilversumse uitgaansgebied. De verdachte zou samen met een paar anderen ruzie hebben gekregen in een café aan de Groest omdat er met een drankje geknoeid was. Buiten liep de ruzie verder uit de hand toen het slachtoffer de verdachte uitdaagde het ‘uit te praten’ in een steegje. 

Al vrij snel vielen er aan beide kanten flinke klappen. Het is allemaal vastgelegd op een beveiligingscamera, waardoor het voor het OM vrij duidelijk was wie wat deed. Het schoppen en slaan was volgens de officier dusdanig heftig én tegen het hoofd gericht, dat Abdi A. hiervoor verdacht werd van zware mishandeling. 

Toch ontkent Abdi A. dat hij het hoofd van het slachtoffer raakte. “Ik was dronken, maar ik weet nog goed waar ik getrapt heb. En dat was niet op het hoofd.” 

Andere herinneringen

Dat de verdachte een andere herinnering heeft dan op camerabeelden te zien is, blijkt ook uit het andere geweldsincident zo’n 8 maanden later. Dat conflict ontstond ook op de Groest. De verdachte kreeg een schop van een voor hem onbekende man en ging achter hem aan. 

Op beelden was te zien dat Abdi A. vervolgens naar een groot mes greep. Een vrouw zag dat gebeuren en probeerde A. tegen te houden, maar daar reageerde de verdachte agressief op. Hij duwde de vrouw naar achteren en volgens het OM is dan op beelden te zien dat hij het mes bij de keel van de vrouw houdt. Dat ontkent A.. 

Wanneer de vrouw hem loslaat, rent de verdachte weer achter de man aan. A. zegt dat hij ergens in die tocht het mes weggooide, maar later is – wederom op de beelden – te zien dat A. ‘steekbewegingen’ maakt richting de man. Hij zou hem in zijn schouders en elleboog gestoken hebben. Ook wordt de verdachte zelf geraakt: hij loopt een ernstige verwonding aan zijn hand op

De rechter vraagt aan A. hoe dit weer kon gebeuren. “Hoe moet dit verder?” Het blijft lang stil in de zaal. “Ik kan niet voor u bepalen”, zegt de verdachte. Rechter: “Wat kunnen we doen om dit gedrag te stoppen?”, A.: “Weet ik niet”

Ook probeert de rechter te begrijpen waarom A. niet wegloopt als hij in dit soort situaties terechtkomt. “Wat gebeurt er dan in je hoofd, dat het steeds zo misgaat? Waarom loop je dan niet weg?”, vraagt ze aan de verdachte. “Ja, weet niet. Word gewoon een beetje te boos.”

Geen alcohol

Ook zegt A. dat hij denkt dat hij door alcohol zijn woede minder goed onder controle heeft. Hij is daarom sinds een paar maanden gestopt met drinken. Het OM vindt dat een goed teken: “Er is geen alcohol meer in uw bloed gevonden, dat is positief. Toch heeft u laten zien dat u zich voor niets en niemand laat tegenhouden. Dat soort gedrag willen we niet zien. Het had veel erger af kunnen lopen.”

De officier benadrukt dat hij er alles aan wil doen om herhaling te voorkomen. “We denken dat het nu niet van belang is om u terug te stoppen in de cel.” Hij volgt daarom het advies van de reclassering, waarin onder andere een meldplicht, een locatieverbod in het Hilversumse uitgaansgebied en psychische hulp wordt genoemd. Als hij weer in de fout gaat, moet hij als het aan het OM ligt zes maanden de cel in. 

De officier richt zich aan het einde direct tot Abdi. “Het is mijn manier om aan u duidelijk te maken dat dit écht gaat om een allerlaatste kans. Als het niet goed gaat, dan vind ik het volkomen terecht dat u de volle zes maanden teruggaat in de gevangenis.”

Over twee weken wordt duidelijk of de rechter hierin meegaat. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.