Het aantal Gooise kinderen dat het afgelopen jaar de vaccinaties heeft gehaald is afgelopen jaar gedaald. Dat meldt de regionale GGD. De regio scoort nog wel boven het landelijk gemiddelde, maar de gezondheidsdienst is wel waakzaam voor een verdere daling.
Volgens de GGD ligt de vaccinatiegraad in ’t Gooi zo’n 1 tot 4 procent lager dan een jaar geleden. Hoeveel dat precies is, is niet bekend. Dat komt omdat anonieme vaccinaties niet meer meegeteld worden.
De vaccinatiegraad zou boven de negentig procent moeten liggen, maar dat wordt niet meer bij alle vaccinaties gehaald. Over het algemeen ligt de vaccinatiegraad in de Gooise plaatsen nog wel boven de negentig procent, maar op twee locaties is het wel opletten geblazen, zegt Joek Boomsma van Jeugd & Gezin Gooi en Vechtstreek.
Bescherming tegen ziektes
Een hoge vaccinatiegraad, die eigenlijk aangeeft hoeveel kinderen gevaccineerd zouden moeten zijn, is belangrijk om beschermd te blijven tegen infectieziekten en om uitbraken van deze ziektes te voorkomen. Bij een te laag percentage groeit de kans op uitbraken, terwijl bij een percentage van boven de 90 procent ook mensen worden beschermd die niet gevaccineerd zijn.
Zo is de ziekte mazelen weer bezig aan een opmars wereldwijd, vertelt Boomsma op NH Gooi Radio.
In Nederland krijgen kinderen volgens het Rijksvaccinatieprogramma vaccinaties tegen twaalf ernstige en besmettelijke infectieziekten, zoals polio, hersenvliesontsteking, de bof maar ook bijvoorbeeld difterie.
Deze ziekte is niet meer zichtbaar in het straatbeeld, vertelt Boomsma, en daardoor kunnen mensen minder alert zijn geworden. “Maar de ziekte is juist weg uit het straatbeeld door vaccinaties”, legt zij uit.
Waarom de vaccinatiegraad in ’t Gooi daalt is niet helemaal duidelijk en vooral speculeren. Mindere zichtbaarheid van besmettelijke ziektes kan een verklaring zijn voor afnemende het aantal vaccinaties. Religieuze redenen spelen ook een rol voor mensen om zich niet te laten vaccineren.
Daarnaast denkt Boomsma dat door de corona pandemie sommige ouders minder positief zijn gaan denken over vaccinaties. Boomsma benadrukt dat het Rijksvaccinatieprogramma niets te maken heeft met de coronavaccinaties.
Begrijpelijker en toegankelijker
Maar wat nu te doen om het percentage omhoog te krijgen? Als eerste geeft Boomsma aan dat het belangrijk is om goede en volledige informatie aan ouders te geven, zodat ze weloverwogen hun keuze kunnen maken.
Ook zou het vaccinatieprogramma toegankelijker moeten door bijvoorbeeld meer locaties waar je een prik kunt halen. “En we moeten het begrijpelijk houden. Mensen moeten snappen wat wel of niet belangrijk is”, voegt Boomsma nog toe.