Aanleg van natuurlijke vijver als waterberging in Laren kan beginnen

De aanleg van een natuurlijke vijver op de Brink in Laren, die kan dienen als waterberging, kan eind van dit jaar van start gaan. Hoewel het graven van de vijver eerder had kunnen beginnen, wilde de gemeente eerst de hele bezwaarprocedure afwachten. Het laatst overgebleven bezwaar is nu van tafel, zodat het brinkdorp kan starten met het grote plan om Laren tegen extreme buien te beschermen.

Het was wachten maar het moest gebeuren: de aanleg van een waterreservoir waar overtollig regenwater in weg kan stromen. De strijd in Laren tegen overstromingen is namelijk al lang aan de gang.

De start van de werkzaamheden liet nog op zich wachten, omdat er een paar bezwaren waren ingediend tegen de voorgenomen vijver op de Brink.

Waterberging

Daarvan bleek maar één bezwaar echt in behandeling te kunnen worden genomen en ook die is nu ongegrond verklaard. Dat betekent dat in het najaar een grotere vijver op de plek van de Coeswaarde komt. Hierdoor ontstaat een ‘waterberging’, een opvang voor het teveel aan hemelwater.

De berging is volgens de gemeente een ‘essentieel onderdeel van het Masterplan’ in de strijd tegen wateroverlast bij de steeds extremere buien van tegenwoordig.

Geen bladeren

In het najaar gaat pas de eerste schop in de grond. De bomen rondom en op de Brink hebben deze zomer het water hard nodig; als ze uiteindelijk hun bladeren hebben laten vallen, is dat de beste periode om de vijver uit te graven.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.