600 jaar Hilversum: Kinderprogramma Kleutertje Luister was jarenlang immens populair

Door Petra de Beij

Speciaal voor 600 jaar Hilversum duikt NH Gooi samen met Beeld en Geluid in de archieven. ‘Kleutertje Luister’ is vanaf 1946 een kinderprogramma met de bekende kreet: “Hallo, kindertjes van het hele land”. Bijna iedereen kan zich wel iets herinneren van het programma dat dertig jaar populair is geweest.

Presentatoren Herman Broekhuizen en Lily Petersen vertellen verhaaltjes aan groepjes kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. Ze zingen liedjes, maken muziek en leren versjes.

Het programma ‘Kleutertje Luister’ is bijna 30 jaar lang onvoorstelbaar populair. Geen kind dat niet luisterde of meezong. De liedjes en versjes die Broekhuizen meestal zelf maakte, zitten in ons collectief geheugen.

Dag meneertje Koekepeertje. Wat is het vandaag voor een weertje? Zon, wind, bewolkt of regen. Valt het mee of valt het tegen?

In het programma was altijd een vaste groep kinderen te gast in de AVRO-studio aan de ’s-Gravelandseweg in Hilversum, maar eens in de twee weken werden er buiten de studio opnames gemaakt.

‘Kleutertje luister’ werd tot 1975 uitgezonden. De twee presentatoren leven inmiddels niet meer, maar het oeuvre en de teksten van Herman Broekhuizen leven wel nog voort.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.