600 jaar Hilversum: Hoog bezoek van de koningin en de kroonprinses in 1924

Door Petra de Beij

Zeshonderd kaarsjes blaast de jarige Mediastad vandaag uit. Ter gelegenheid van dit eeuwfeest kijken we in samenwerking met Beeld & Geluid het komende jaar elke twee weken terug op de geschiedenis van het dorp. Dit keer staan we stil bij het 500-jarige jubileum een eeuw eerder, want toen kreeg het dorp hoog bezoek. 

In augustus van 1924 kreeg Hilversum namelijk koninklijk bezoek: koningin Wilhelmina kwam samen met haar 14-jarige dochter Juliana. Het was voor het eerst dat een regerend vorst het dorp bezocht.

Hilversum was op die zonnige dag in augustus 1924 versierd in het oranje en rood-wit-blauw. Het gemeentehuis dat toen nog aan de Kerkbrink zat was versierd met vlaggen, tapijten en draperieën. Ook waren er kleine vlaggetjes in ‘oranje-blanje-bleu’, de Prinsenvlag, in masten gehesen. Elke straat waar de koninklijke stoet doorheen zou komen, was door de bewoners feestelijk versierd. Heel Hilversum keek reikhalzend uit naar de komst van Koningin Wilhelmina en de kroonprinses.

Rond twaalf uur begon het te gonzen in het dorp. De klokken van de kerken begonnen te luiden. Er klonken saluutschoten. Vanaf de Soestdijkerstraatweg tot aan de Emmastraat stond het publiek, met zoveel mogelijk oranje versieringen op de kleding, langs de kant van de straat. Via de Groest en de Kerkstraat arriveerde het koninklijke gezelschap op de Kerkbrink. 

Op het plein dromden de mensen bij elkaar om een glimp op te vangen van de koningin en de prinses. Een muziekkorps speelde het ‘Wilhelmus’ dat luid werd meegezongen. Op het bordes van het toenmalige gemeentehuis, nu Museum Hilversum, zwaaiden de koningin en de prinses lachend naar de inwoners van Hilversum.

In de sobere raadszaal lag op een tafeltje een chique gebonden exemplaar van het herinneringsalbum 1424-1924. De burgemeester van toen, Paul Reijmer, ontving de koningin. Er was nogal wat te doen geweest over het koninklijke bezoek. Niet alle raadsleden waren ermee eens dat er een grootse huldiging voor de koningin was georganiseerd. Twee raadsleden waren zelfs niet gekomen, de anderen waren gekleed in het zwart.

De bevolking van Hilversum was in Wilhelmina’s regeerperiode meer dan verdubbeld. Van ruim 18.000 tot 44.000 inwoners. Reijmer legde daar in zijn toespraak de nadruk op. Wilhelmina sloot haar bezoek af met een dankwoord:“Al moge er voor mij nimmer reden bestaan hebben aan de trouw en aanhankelijkheid van Hilversum te twijfelen, toch stemt het mij tot groote erkentelijkheid, nu mij daarvan zoo ondubbelzinnige bewijzen geschonken worden.”

Na de ontvangst op het raadhuis werd er een defilé gehouden waar 85 verenigingen aan mee deden. De volgende dag was in de krant te lezen wat Wilhelmina had gedragen: ‘De Koningin is gekleed met een parelblauwe gebrocheerde cape met kraag van gris-perle struis; een grote grijze hoed met sierlijke lange wit met lichtblauwe struis. De Prinses was in het wit met wit zijden hoed.’

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile): in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.