600 Hilversummers werken aan 19 meter lang mozaïekschilderij

Verslag streekredactie NHGooi/GooiTV: Eva Doesborgh en Edwin Bakker.

Zeshonderd Hilversummers schilderen komende maanden samen één groot schilderij om het 600-jarig bestaan van het dorp te vieren. Kunstschilder Monique van Wijk maakte het ontwerp en knipte het vervolgens in zeshonderd stukjes. “Iedereen schildert één stukje. Maar wat ze precies schilderen weet nog niemand”, vertelt ze. 

Uiteindelijk komen alle zeshonderd schilderijtjes als een soort mozaïek bij elkaar, waarna ze samen één groot kunstwerk vormen. “Dat werk is dan zo’n 2,5 meter hoog en bijna 19 meter lang”, vertelt Van Wijk. 

Op dit mega-kunstwerk staan verschillende gebeurtenissen uit de geschiedenis van Hilversum. Welke dat precies zijn, weet alleen Van Wijk. Al lijken sommige schilderijtjes al wel wat hints te geven. Zo lijkt één paneeltje de dorpsbrand van 1766 af te beelden en op een ander is waarschijnlijk een stuk hei te zien is.

Afspiegeling van de samenleving

Van Wijk heeft geprobeerd om mensen vanuit alle hoeken uit de Hilversumse samenleving mee te laten doen aan het project. “Ik denk dat daardoor een mooie afspiegeling wordt van mensen die in Hilversum wonen en werken”, legt ze uit.

De verschillen tussen mensen wil ze tijdens het schilderen wegnemen door iedereen een wit schort te laten dragen. “Zo is iedereen gelijk. En dat is ook symbolisch voor het project. Pas als alles af is, zie je wat je betekenis is.”

Het initiatief is populair: alle plekjes zitten nu vol. “Iedereen die zich nu aanmeldt, komt dus op een wachtlijst te staan, voor als er nog iets vrijkomt”, vertelt Van Wijk.

Op zaterdag 28 december staat de onthulling van het kunstwerk in de Vituskerk gepland.

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.