12 jaar cel en tbs geëist tegen oud-directeur stichting Kanjer Wens in ontuchtzaak

Door Daan Visser

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 12 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen Peter V., de oud-directeur van stichting Kanjer Wens. De man wordt verdacht van het seksueel misbruiken van zeker dertien minderjarige jongens. Een van de jongens zou misbruikt zijn in Hilversum en een ander op een voetbalclub in Weesp. “De reddende engel was een wolf in schaapskleren”, zo stelt de Officier van Justitie. 

De 55-jarige man uit Almere zou de minderjarige jongens tussen 2006 en 2021 hebben misbruikt. Bij twee daarvan zou er zelfs sprake zijn van seksueel binnendringen. Een aantal van deze jongens ontmoette V. als directeur van de door hem opgerichte stichting Kanjer Wens. Zij organiseerden dagjes uit voor chronisch en ernstig zieke kinderen. De stichting is inmiddels opgeheven.

De man wordt ook verdacht van het filmen van het misbruik en het bezitten en vervaardigen kinderporno.  

‘Paard van Troje’

In een volle rechtszaal neemt de Officier van justitie het woord. “V. was de goedzak, de kindervriend die zich bekommerde om kinderen en ouders. Hij werd gezien als reddende engel”, begint hij. “Maar V. bleek het paard van Troje, de veilige omgeving was het hol van de leeuw en de reddende engel was een wolf in schaapskleren.”

Ook richt de Officier tijdens zijn uitleg nog eens richting de ouders en slachtoffers in de zaal: “Jongens en ouders, wat er gebeurd is, is niet jullie schuld. In het geheel niet. Jullie treft geen enkele blaam. De volledige verantwoordelijkheid voor wat hier is gebeurd, ligt bij één man: Peter V.”

Na een betoog van een uur komt de Officier van Justitie met de strafeis. Het OM eist 12 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Daarnaast eist het OM een contactverbod van 5 jaar dat ingaat wanneer V. weer op vrije voeten zou komen. Wanneer deze overtreden wordt moet V. weer een maand de cel in. Dit is de maximale lengte van een contactverbod. Ook na de tbs-behandeling eist het OM dat er toezicht op V. moest blijven en behandelingen door moeten blijven gaan. 

Tijdens uitleg van de Officier leest V. het requisitoir mee maar kijkt niet op van het papier. Een reactie van hem na het horen van de strafeis is niet te zien, maar vanuit de zaal klinkt kort applaus. 

De advocaten van V. nemen in hun pleidooi meerdere uren in beslag. Ze stellen dat de verklaringen onbetrouwbaar zijn en dat er onvoldoende steunbewijs is. Zo stellen zij onder anderen dat de enkele slachtoffers elkaar kent en elkaar kan beïnvloeden. Ook stellen ze dat sommige jongens beïnvloed kunnen zijn door berichten die in de media zijn verschenen over V. en het daarover met elkaar hebben gehad. De advocaten pleiten daarom voor vrijspraak van Peter V. 

De geëiste gevangenisstraf is volgens de verdediging te hoog ingeschat. Ook is de geëiste tbs met dwangverpleging onterecht volgens de advocaten. Ze stellen dat de psycholoog en psychiater die V. hebben onderzocht geen stoornis is vastgesteld. Mochten de verdenkingen bewezen worden geacht kan dit wel het geval zijn. 

Hilversum en Weesp

De verdachte zou een van de slachtoffers in Hilversum hebben misbruikt. Deze jongen was toentertijd minderjarig en bevriend met andere slachtoffers, twee broertjes waarvan V. de ouders kent via een Sinterklaasfeest. De expliciete details van het misbruik werden donderdag al in de rechtbank besproken. Dit ontkent de verdachte. 

Een van de andere slachtoffers zou ook seksueel misbruikt zijn bij een voetbalclub in Weesp. De toentertijd minderjarige jongen verklaart dat de verdachte hem in de kleedkamer tot meerdere seksuele handelingen heeft verplicht. Ook dit ontkent de verdachte.

Donderdag

De rechtbank heeft de hele donderdag en vrijdag uitgetrokken voor deze heftige zedenzaak. Donderdag werden de feiten in de rechtbank seksueel expliciete details besproken en kregen de ouders en slachtoffers zelf de mogelijkheid hun verhaal te doen in de rechtbank van Lelystad. Dit leidde tot een emotionele dag in de rechtszaal.

De uitspraak van de rechter is 22 december. 

0
Laat nu ook een reactie achter onder de video!x

Regio Gooi en Vechtstreek (waaronder Gooise Meren, Wijdemeren, Hilversum,  Huizen en Weesp): kanaal 48.
In de regio’s Amersfoort, Amsterdam, Driebergen/Zeist, Rotterdam, Veenendaal, Zoetermeer en Zevenaar: kanaal 48.

Gooise Meren en Wijdemeren: kanaal 1432.
Odido (voorheenT-Mobile) in heel Nederland: kanaal 842.

Sinds mei 2017 is GooiTV erkend als leerbedrijf voor het beroepsonderwijs bedrijfsleven. 
GooiTV biedt daarmee stageplekken aan voor mbo/hbo-leerlingen op het vlak van audiovisuele media, maar biedt ook een platform voor redactionele stagiair(e)s.